36 dingen die ik leerde in 36 jaar

blogpost belgische blogger 36 dingen hoge venen sneeuw mont rigi

Op 20 januari werd ik 36 jaar. Zo dicht bij 40, zo ver weg van de 23, toen de wereld aan mijn voeten lag. Het is maar een getal, want vanbinnen voel ik me nog steeds datzelfde jonge meisje. Of ik het moeilijk heb met die 36? Helemaal niet, maar toch komt het besef dat het leven voorbij raast. Ik heb veel geleerd en beseft: op vlak van werk, vriendschappen, familie, en hoe ik mijn tijd besteed. Mijn 36e verjaardag is een mooie gelegenheid om die inzichten Kelly Deriemaecker-gewijs met jullie te delen.

36 dingen die ik leerde in 36 jaar

 1. Het leven is te kort om dingen uit te stellen. Leef vandaag en plan voor morgen. Niet voor ‘binnen 5 jaar’ of ‘als de kinderen groot zijn’. Misschien ben je er ‘binnen 5 jaar’ niet meer. Doe aan pensioensparen, maar ontzeg jezelf vandaag geen leuke dingen met het oog op ‘later’.
 2. Diepvriesgroenten zijn de max. Pompoen, bloemkoolrijst, spinazie, boontjes, altijd iets in huis! En diepvriesfruit! Voor bij je yoghurt, een taartje of om je water smaakvoller te maken. En ze zijn even gezond als de verse variant.
 3. Kruid je eten in overvloed, want ze doen alles zoveel beter smaken. Sinds ik de combinatie komijn en kaneel ontdekte, voel ik me een topchef.
 4. Strijken is in 90% van de gevallen absoluut onnodig. Besteed er geen tijd aan als je er niet vrolijk van wordt. Blijkbaar bestaan er zo’n mensen.
 5. Op het werk zijn er geen problemen, enkel oplossingen. En zoniet, zal er niemand dood van gaan. (als je tenminste geen chirurg of verpleger bent)
 6. Knutselen en bezig zijn met creativiteit is leuk, op élke leeftijd.
 7. De meeste dokters in Vlaanderen zijn bezig met ziekenzorg in plaats van gezondheidszorg. Laat je niet zomaar medicatie aanpraten als een aanpassing in je levensstijl ook een oplossing kan zijn.
 8. Je hoeft geen 40 uur of meer per week te werken om cool of succesvol te zijn. Het ‘druk, druk, druk’ hebben is niet per sé iets om trots op te zijn. Efficiënt werken in minder tijd, dat is the way forward. Je werk is niet het enige in je leven. Systemen als ouderschapsverlof, tijdskrediet of (indien mogelijk) onbetaald verlof bestaan voor een reden, ga het gesprek aan met je leidinggevende en maak er gebruik van als jij je daar goed bij voelt. Ik zeg het u, 4/5 werken is life!
 9. Als je een beetje twijfelt of je het wel zou aankunnen om een kind te hebben, ga er dan toch maar gewoon voor. Ik was er ook lang van overtuigd dat ik dat niet zou kunnen, maar we slagen er toch al 8 maanden in om hem in leven te houden, en ‘t is nog plezant ook!
 10. Het leven stopt niet als je een kind hebt. Het is gewoon een beetje anders.
 11. Het NIVEA-principe is misschien wel het belangrijkste principe dat we allemaal zouden moeten toepassen. ‘Nooit invullen voor een ander’, want je weet niet wat er speelt. ‘Je moet een ander zijn rekening niet maken’ is daar de bekendste variant van, maar het is toepasbaar op zoveel aspecten in het leven. Wat een inzicht van Kelly en Anouck van Werk en Leven!
 12. Vrolijk worden van Regi of K3 is evenveel waard als van Balthazar of The National. Een ander hoeft niet voor jou uit te maken wat cultureel acceptabel is of niet. Idem op tv: nog liefhebbers van ‘Anouck Matton privé’ hier? We kunnen de ‘guilty’ van guilty pleasure dus gewoon weglaten.
 13. Als je niets doet, kan je niets fout doen. Fouten maken is menselijk, we zijn geen robots. En zelfs die maken fouten.
 14. Menselijke relaties zijn complex. Met vrienden, maar nog het meest met je familie. Denk goed na wat je wel of niet wil delen met hen, of je de commentaar kan incasseren of niet. Als een vriendschap je niet meer dient, en zachtjes laten uitdoven blijkt niet te werken, kan je het ook gewoon zeggen. Moeilijk maar de moeite waard. De-frienden bestaat dus ook in real life, niet enkel op Facebook.
 15. Besteed geen mentale schijfruimte aan dingen die je niet blij, ontspannen of voldaan doen voelen.
 16. ‘We vergelijken allemaal onze rommelige kelder met een ander zijn etalage’, dixit Kelly. Je ziet enkel de buitenkant, maar weet de details niet van welk bloed, zweet en tranen er misschien achter de schermen vloeien. Vergelijken of jaloers zijn is nergens goed voor.
 17. Door iedereen leuk gevonden worden is een onmogelijke opgave, hoe graag je het ook wil. ‘Je bent geen pot Nutella’, zegt Nies. Wat-een-inzicht! Als je het hier niet fijn vindt, bye bye dan hé, no hard feelings.
 18. Omring je met mensen met wie je een klik voelt, die je doen schaterlachen of doen nadenken op een dieper niveau. Verwacht niet dat alle aspecten in één persoon vervat zitten.
 19. Doe eens iets alleen. Laat je geluk niet van een ander afhangen, of je kan nog lang wachten. Op reis gaan, kayakken in een stad, of gewoon gezellig een pannenkoek gaat eten. Achteraf voel je je superfier!
 20. ‘Je krijgt zoveel meer ‘ja’ als je NEEN kan zeggen’, is de titel van een boek van Nele Colle dat nog ingepakt in de kast ligt. Stel je grenzen en bepaal je eigen prioriteiten, niet die van een ander.
 21. Maak geen problemen waar ze niet zijn. Een combinatie van meerdere van bovenstaande lessen, kunnen hiertoe leiden.
 22. Poetshulpen verdienen een standbeeld. Blijf niet sukkelen met taakjes waar je hoorndol van wordt of die je gewoon niet goed kan, delegeer het naar iemand in die het wél goed kan.
 23. ‘Niemand anders denkt zoveel na over jou als jijzelf’, schrijft Kelly. Waar jij over blijft doormalen in je hoofd, heeft die ander waarschijnlijk niet eens opgemerkt. No need to worry.
 24. Perfectionisme heeft zijn goeie kanten, maar ook heel veel slechte. Uitstelgedrag is hier vaak een kenmerk van. ‘Better done than perfect’ zou de conslusie moeten zijn.
 25. ‘Passantjes doen’ bespaart je heel wat heen- en weer geloop. Het is mijn moeder haar versie van “Never not carrying’. Zet de wasmand klaar aan de trap om ze naar boven te nemen wanneer je daar ook iets anders nuttigs gaat doen.
 26. ‘Je bent het gemiddelde van de 5 mensen die het dichtste bij je staan’. Een doordenker, maar ‘t is waar. Omring je met mensen die je gelukkig maken of iets kunnen bijleren. Nieuwe vrienden en kennissen maken is nog altijd mogelijk, op elke leeftijd!
 27. El mundo es un pañuelo. De wereld is een zakdoek groot. Door social media, door vliegtuigreizen. Richt je blik verder dan de kerktoren, je wordt er een rijker mens door.
 28. Yoga is top. Geen zweverig gedoe, wel een heerlijke manier om controle te krijgen over je ademhaling en je hele lichaam.
 29. Een coach of therapeut inschakelen is het mooiste geschenk dat je je jezelf kan geven. Tot sommige inzichten kan je gewoon niet komen zonder een beetje hulp.
 30. Journallen, of ‘opschrijven-wat-er-door-je-hoofd-raast is de goedkopere manier voor nummer 29. Je hoofd op deze manier leegmaken zorgt er echt voor dat je minder gaat piekeren, probeer het maar eens uit.
 31. Zelfontwikkeling is je geld waard. Ik heb hulp nodig op vlak van structuur en productiviteit, dus kocht ik me daar een cursus voor. Wil je bijleren over Excel of websites gaan maken, just buy the course.
 32. Alcohol en suiker zijn grote boosdoeners voor je lichaam. Lees etiketten van wat je koopt, want in álle bewerkte voeding zitten verborgen suikers. Ge wordt bedot waar ge bij staat.
 33. Je hebt heel veel zelf in de hand van wat er gebeurt in je leven. Doe je mond open als je niet akkoord bent, kom buiten en zoek nieuwe activiteiten als je je leven te saai vindt.
 34. Slapen is zó belangrijk. Het is de basis van je gezondheid. Ik heb er veel van nodig en ga daar extra op focussen in de toekomst.
 35. Zelfzorg is geen egoïsme. Het is noodzakelijk jezelf niet te vergeten in de ratrace van alledag en de zorg voor anderen. Goed eten, bewegen, rusten en menselijke relaties zijn noodzakelijk om een gelukkig mens te zijn. Door nummer 8 te implementeren, heb ik alvast meer tijd en kansen gecreëerd om daarmee bezig te zijn.
 36. Mijn waarheid is niet per se een ander zijn waarheid‘, is Kelly’s mooie afsluiter. Herkenbaar much, deze 36 punten? Of vind je me toch maar een over-enthousiaste naïeveling die te weinig kuist? Je mag het me altijd laten weten in de comments!

Liefs,

SVRine x x x

2 thoughts on “36 dingen die ik leerde in 36 jaar

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.