Uit in eigen land : de Koninklijke Serres van Laken

koninklijke serres van laken brussel blog svrine

Op vrijdag was ik in Brussel, en de gps leidde me om in Laken wegens ‘een event’. Geen idee waarom… Een uur later zie ik op Facebook dat ik lange tijd geleden had aangeduid dat ik wel ‘interesse’ had om de Koninklijke Serres te gaan bezoeken van 19 april tot en met 10 mei…Dan denkt SVRine: doen we een uitstapje dit weekend?

Vrije zaterdagavond, let’s go to Brussels!

koninklijke serres laken brussel blog svrine

Die Koninklijke Serres hebben me altijd al geïntrigeerd, maar toch was ik er nog nooit geweest. Bang voor de files, massa’s mensen en lange wachtrijen. Maar gisteravond wou ik het er per sé op wagen. Want als Belg moet je ze toch één keer in je leven gezien hebben hé.

Organisatie

koninklijke serres laken brussel blog svrine
We namen mijn papa mee, een gróte Brussel-fan!

Je parkeert rechtover het Kasteel van Laken in de Vorstenhuislaan, en sluit gezellig aan in de rij om de straat over te steken. De sliert mensen ziet er lang uit, maar we hebben maar 20 minuutjes moeten wachten. Ze verkopen er warme wafels mocht je een hongertje krijgen. De inkomprijs is  € 2,5 en onder de 18 jaar is het zelfs gratis. De opbrengst gaat volledig naar het Hulpfonds van de Koningin, restauratiewerken van die majestueuze gebouwen en naar kunstwerken. Je kan geen tickets op voorhand kopen, maar je kan zowel cash als met kaart betalen aan de loketten. Regelmatig zijn er toiletten voorzien.

De Serres en de tuin

Koninklijke serres van laken brussel blog svrine

 

Als je op de kaart van Brussel kijkt, zie je wat een gigantisch grote oppervlakte de tuin van de koning beslaat. Er werden al voorstellen gedaan om het park openbaar te maken voor de bevolking, maar Filip heeft het voorstel steeds afgeketst. Het is echt een prach-tig groen gebied.

Koninklijke serres van laken brussel blog svrine
Even zonder woorden

koninklijke serres van laken brussel

 

Planten en bloemen

De kleurrijke bloemen in de serres zijn heel mooi om te zien. Je ziet dat de planten heel goed verzorgd worden. Ik was vooral onder de indruk van de constructies van de serres, die er al enkele honderden jaren staan. Aan de loketten kan je een brochure kopen voor € 1 met meer informatie over de gebouwen.

koninklijke serres van laken brussel blog svrine

koninklijke serres laken brussel blog svrine bloemenAan het einde dronken we nog een thee met een taartje in de Orangerie. Leuk weetje: de taartjes waren van hofleverancier Patisserie Herman Van Dender, het jurylid uit Bake Off Vlaanderen 😉

hofleverancier patissier van dender brussel Tot wanneer?

Je kan de Koninklijke Serres nog bezoeken tot en met vrijdag 10 mei. Bekijk de specifieke openingsuren op deze website, want ze zijn niet elke dag dezelfde. En lukt het toch niet meer deze week, dan krijg je volgend jaar weer een nieuwe kans!

Een blogpost uit de oude doos over Brussel kan je hier lezen.

Bruxelles ma Belle…

En wat er zo leuk is aan een vrije zaterdagavond, lees je hier.

Ode aan een legere agenda

Liefs,

SVRine

x x x

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.