Ode aan een legere agenda

serendipiteit serendipity steps kelly deriemaecker

Ik lees al eens graag de Steps, ken je dat? Het is een maandelijks lifestyle-magazine dat je gratis kan meenemen uit winkels zoals de Standaard Boekhandel. Ik ging daar een Lonely Planet van een supercoole toekomstige bestemming halen (Mexico, zoals jullie intussen weten!), maar dook toch onmiddellijk in de Steps.

Serendipiteit: een gelukkig toeval

De fantastische Kelly Deriemaeker schreef haar maandelijkse Steps-column over Serendipiteit. Say what? Ik ken het woord sinds de film ‘Serendipity’ uit 2001, met John Cusak and Kate Beckinsale. Uiteindelijk heb ik die film nooit uitgekeken, maar Serendipity betekent zoveel als: iets vinden dat je gelukkig maakt zonder ernaar te zoeken, of zonder het te plannen. Maar daar moet je natuurlijk wel tijd voor hebben in je agenda.

Kelly vertelt dat ze in de oudejaarsperiode een schoolvriendin tegen het lijf liep die ze al 15 jaar niet meer had gezien. Drie dagen later gingen ze samen een koffie drinken. Naast het feit dat het supertof was om elkaar terug te zien,  merkte ze vooral hoe leuk het was dat deze ‘date’ snel kon plaatsvinden, ‘zonder Doodles en 37 sms’en over en weer‘, dixit Kelly. Het is iets waar ik zelf versteld van sta: zoveel mensen om me heen hebben geen gaatje meer in hun agenda om iets gezelligs te doen: de digitale agenda moet aanduiden of er binnen 3, of soms wel 6 weken een vrij moment is om iets in te plannen. Ik wil me daarentegen liever niet vastpinnen op iets dat ik binnen 6 weken zou moeten gaan doen…

Hoe Belgen en Buitenlanders hun agenda vullen

Weet je dat buitenlanders ons Belgen heel raar vinden omwille van onze volle agenda? We willen alles zo graag plannen, dat er geen tijd meer overblijft voor spontaniteit. In dit artikel van Newsmonkey lees je er meer over. Niet-Belgen beslissen ‘s middags dat ze ‘s avonds zin hebben om een pintje te gaan drinken, maar meestal hebben de uitgenodigde Belgen dan al iets anders gepland.

Misschien komt het door mijn buitenlands lief dat wij onze agenda niet graag vol plannen, maar eigenlijk ben ik altijd al een grote fan geweest van ‘we zien wel wat er komt’. Ik heb het dus niet zo voor Doodles en co. Als ik met een vriendin wil afspreken en ze stelt een datum voor die 6 weken in de toekomst ligt, trek ik grote ogen van verbazing. Ik voel echt een lichte stressaanval opkomen als we met vrienden een datum zoeken om samen te komen en dat blijkt pas binnen 2 maanden te lukken, net op die éne dag die voor ons eigenlijk niet zo goed uitkomt. Je geeft dan maar toe omdat het anders drié maanden duurt eer je elkaar ziet.

Spontane beslissingen zijn vaak écht de beste!

serendipiteit serendipity kelly deriemaecker blog belgische blogger steps onverwachte

In een ander artikel in de Steps, toevallig ook geschreven door Kelly Deriemaeker, stond al een (bovenstaande) tip voor meer spontaniteit: zet de deur open voor het onverwachte. Ik geef je nog 2 extra tips, want spontane activiteiten zijn vaak écht de leukste!

 1. Als je onverwachts in de buurt van een vriendin passeert die ver uit de buurt woont, laat dan iets weten. Wie weet heeft ze wel een uurtje tijd om samen een koffie te drinken? Ik deed het in Hulst met Sofie en met Dorien in Kalmthout, jeej!

2. Wees duidelijk: als een voorgesteld moment niet voor je past, zeg dan ook waarom, in de mate van het mogelijke. Dat is misschien iets persoonlijks, maar ik ben daar nogal gevoelig voor. Bij ‘Ik heb al plannen’ voel je je zoveel meer afgewezen dan bij ‘We gaan al spaghetti eten bij de bomma’, of ‘we gaan op café met de collega’s’. Ook als je gewoon liever in de zetel wil liggen onder een dekentje, kan je dat gewoon zeggen tegen je vrienden, toch?

Hoe plannen jullie je tijd in met familie en vrienden? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

SVRine

x x x

5 thoughts on “Ode aan een legere agenda

 1. Jij hebt ook ooit ‘s morgens laten weten dat jullie die dag aan het fietsen waren in Kalmthout wat resulteerde in ‘s avonds een Crodino – l’aperitivo non alcolico d’Italia – op ons terras! ?

 2. Ik dacht er nog even over na: ik vind het soms wel leuk om dingen lang om voorhand vast te leggen, dan heb ik iets om naar uit te kijken. 🙂 Maar dat zorgt er dan inderdaad voor dat er minder plaats is voor spontane beslissingen.
  Je twee laatste tips ben ik het wel volledig mee eens. Ik vind ook dat je gewoon moet zeggen waarom je niet kan afspreken, zelfs al is het om in de luie zetel te zitten 🙂

  Enneuh: ik heb de film Serendipity wel uitgekeken en ik vond het maar niets. Bespaart je de moeite ?

  1. HiHi het stukje van de film dat ik zag vond ik ook doodsaai, maar ik dacht dat het aan mij lag. Dus toch niet, oef! 🙂 Wel jammer, want met het uitgangspunt van de film kan je wel een leuke romcom maken zou ik denken.
   Tot snel hé! 🙂 xx

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.