Een rondreis in Mexico : hoe begin je er aan?

Tulum mexico Svrine blog rondreis mexico

Hou je van een mix van zon, zee, strand en cultuur op vakantie? Dan is Mexico de perfecte vakantiebestemming voor jou! Samen met vriendin E. ging ik 2 weken op rondreis in Yucatán. Hoe we dit allemaal organiseerden, leg ik je hieronder uit.

Je moet allereerst enkele dingen weten over Mexico.

Mexico is een gigantisch land

Mexico is eigenlijk ‘Los Estados Unidos Mexicanos’. Alle 31 staten zijn anders, een beetje zoals in de VS. Je moet dus keuzes maken. Mexico City is een bloeiende metropool. Het noorden van Mexico (dat je misschien zag in Reizen Waes) is bekend om zijn drugkartels en schietpartijen, daar hoefden we niet persé naartoe. ‘De Mol’ trok in 2018 rond in San Miguel de Allende en Veracruz, maar ook dat is nog een eindje verwijderd van waar wij gereisd hebben. We kozen voor Yucatán.

Campeche svrine blog mexico rondreis rondreizen yucatan girls only

Yucatán, een schoon schiereiland

Yucatán is het schiereiland in het zuiden van Mexico; dit is de regio waar tegenwoordig zoveel toeristen naartoe gaan, om te zonnebaden in Cancún en Playa del Carmen, of om meer cultuur op te snuiven. De geschiedenis en mentaliteit van Yucatán leunt dichter aan bij Belize en Guatemala dan bij de rest van Mexico. Let ook op dat je niet de Lonely Planet van Mexico koopt, want Yucatán heeft zijn eigen boek!

Hoe vlieg je er naartoe?

Als Belgen hebben we het geluk dat TUIfly rechtstreeks naar Cancún vliegt vanuit Brussel. De vlucht duurt zo’n 10 uur. Er zijn ook vluchten via Houston of Madrid, maar die zijn niet noodzakelijk goedkoper en een rechtstreekse vlucht is toch zóveel comfortabeler. Op de terugkeer hadden wij ook nog eens het geluk dat we een upgrade kregen: meer beenruimte en een Belgische krant, kan een reis beter eindigen? Op een event vorig jaar had ik dan nog eens ‘dikke chance’ gehad, want ik won een reischeque van Airstop. Ik boekte mijn vlucht van Tuifly dus via Airstop, maar je kan TUIfly uiteraard ook zelf online boeken.

airstop autonatie svrine blog mexico blog yucatan rondreis

Keuzes maken… 

Ook al beperk je je reisgebied tot Yucatán, de afstanden zijn nog steeds groot. Wij zouden 2 weken reizen, girls only, en moesten dus nog wat keuzes maken: gaan we chillen en grillen in een resort met af en toe een uitstapje, of gaan we echt rondtrekken? Het tweede uiteraard! Slechts op één plek blijven in Mexico zou zonde zijn… Ik liet me inspireren door blogs en mensen uit mijn eigen omgeving, en had een plan in mijn hoofd.

Moet ik zelf rijden, of kan ik met de bus?

Sommige toeristen huren een huurwagen in Yucatán, maar wij wilden dat liever niet doen. Achteraf gezien ben ik daar heel blij om! De 1e klas-bussen van ADO zijn zo stipt, comfortabel en handig, dat ik het niet anders zou gewild hebben. Een huurwagen zou ons enkel onnodige last en stress bezorgd hebben.

Alles zelf regelen, of toch maar niet? 

Door alle inspiratie dacht ik dat we het zelf wel even in elkaar zouden boksen. Hotels vind je op Booking.com, toch? En de bus konden we nemen via ADO. Maar toen ik hoorde dat sommige mensen zich toch wat ‘afgeript’ voelden in Mexico, begon ik te twijfelen. Ik ben zeker geen ‘broekschijter’, maar ga ook geen problemen zoeken, zeker niet als twee meisjes alleen. Daarom besloot ik om Mexicoonline.nl van Riksja travel te contacteren. Vrienden die met hen naar Nieuw-Zeeland reisden, waren supertevreden over hun aanpak.

riksja travel mexicoonline svrine blog mexico yucatan rondreis

 Riksja travel, hoe werkt het?

Riksja travel is een online reisbureau dat individuele reizen aanbiedt, helemaal op maat gemaakt. Je kan je reis zelf samenstellen door bestaande bouwstenen aan elkaar te plakken, of hen gewoon carte blanche geven. Ze werken enkel met hotels en partners die ecologisch en duurzaam ondernemen. (Heb jij al eens een ecologisch toilet gehad in je hotelkamer? Ik nu wel!) We hadden de vluchten reeds geboekt, dus we gaven deze door aan Riksja, samen met de plekken die we graag wilden bezoeken.

 1. Riksja zette mijn locaties in een logischere volgorde en maakte een planning op om ons tijdsgebruik optimaal te laten renderen: bv. van Laguna Bacalar naar Palenque neem je de nachtbus

Laguna Bacalar Villas Ecotucan blog mexico rondreis yucatan

 

 

2. Riksja boekt je hotels. Voor Tulum en Isla Holbox stelden ze me enkele hotels voor, telkens met een duidelijke prijsopgave.  Bij de andere hotels ben ik zelfs niet gaan googlen wat ze gekozen hadden: je kan er op vertrouwen dat het in orde zal zijn, en ik had wel zin om me te laten verrassen.

3. Riksja boekte onze buskaartjes op voorhand. Dit zorgde voor een lagere prijs en grappig genoeg zaten we elke keer op plaats 3 en 4 vooraan. We voelden ons al snel helemaal thuis op de ADO bus!

4. Het transport van Chichén Itzá naar de ferry in Chiquila om naar Isla Holbox te gaan was geregeld via een privé-transfer. Doordat dit zo afgelegen ligt, zouden we met de bus veel meer uren onderweg geweest zijn. Slim!

isla holbox ferry rondreis mexico rondreizen yucatan

5. Riksja stelde voor om tours voor must sees al vast te leggen, in samenwerking met hun lokale partner. Bijvoorbeeld vanuit Mérida gingen we naar Celestún (wat zoveel meer is dan flamingo’s) en in Palenque gingen we naar de supermooie (en niet zo toeristische) watervallen van Roberto Barrios. Je kan uiteraard ook altijd neen zeggen, maar ik vond elke beslissing de juiste.

mangrove celestun mexico rondreis rondreizen yucatan vrouwen alleen

 

 

 

6. Het eindresultaat is een praktische planning met je hotels, de uren van de bus en je eventuele vastliggende tours. Je zorgt dat je zelf aan het busstation geraakt en je hotels liggen altijd op een afstand van 3 à 5 kilometer van het ADO busstation. In Palenque was het zelfs op wandelafstand, superhandig.

7. Op Dag één komt een medewerker van Solana tours langs in je hotel met een envelop met je bustickets en de vouchers. Je krijgt ook per bestemming een plannetje en een dossiertje met extra tips.

8. En voor de rest ben je volledig VRIJ ! Je kiest helemaal zelf wat je doet en hoe. Een duidelijk frame met voor de rest volledige vrijheid, helemaal mijn ding.

Tulum blog Yucatan rondreis rondreizen mexico girls only

Conclusie: Ik kan me geen betere manier voorstellen om Mexico te ontdekken, het is een aanrader om met Riksja travel samen te werken. Ze kiezen kwalitatieve hotels, je hebt veel eigen inbreng, ook qua budget, en je kan op een lokale partner rekenen mocht er iets fout gaan.

Hier kan je onze volledige route volgen: De ultieme rondreis van 2 weken in Yucatán – onze route.

Deze post is absoluut niet gesponsord, daar ben ik helaas niet bekend genoeg voor! Ik was happy as a hippo op deze reis, alles komt dus recht uit het hart 🙂

Er volgen snel nog meer Mexico-posts!

Liefs,

SVRine

X x x

4 thoughts on “Een rondreis in Mexico : hoe begin je er aan?

 1. Beste SVrine,

  Toffe tips om te onthouden.
  We zouden zelf een rondreis willen doen, maar met de wagen durven we niet.
  Vraagje: Gingen jullie dan telkens 5 km te voet naar de busstations?
  De bussen zijn die voorzien van airco? Comfortabel? Niet te druk?
  Hoe lang was jullie langste busrit?
  Alvast bedankt!

  1. Dag Vicky,
   de ADO bus is het perfecte alternatief voor de wagen. Ze hebben inderdaad airco en zijn echt zeer comfortabel. We gingen niet te voet, we lieten de receptie van ons hotel een taxi boeken die ons voor een prikje naar het busstation bracht. Je kan ook een lokale ‘lijnbus’ naar daar nemen natuurlijk.
   De langste busrit was de nachtbus van Bacalar naar Palenque denk ik, dat zal zo’n 8 uur geweest zijn.
   Groetjes en laat me weten of je naar Mexico trekt! 🙂

   Liefs,
   SVRine
   x x x

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.