Coronaproof wandelen in de sneeuw van de Hoge Venen

sneeuwman neus van wortel hoge venen wandeling sneeuw

🎄Welkom in 2021, lieve lezers!! 🎄

Ik wens jullie in dit nieuwe jaar een goede gezondheid toe, en ook de vrije keuze om zelf te beslissen over de dingen die je al dan niet zal doen. Net zoals wij afgelopen weekend.

Vermits niemand ons ergens verwachtte op 1 januari, wilden we van de gelegenheid profiteren om in de Ardense sneeuw te gaan wandelen, met waarschijnlijk minder mede-wandelaars dan op zaterdag en zondag.

hoge venen nordic walking hoofdband esprit
Blij dat ik mijn Nordic walking sticks mee had!

Hoezo, de Hoge Venen waren toch gesloten?

Maar dan lees je die krantenkoppen…, dat we eigenlijk niet naar de sneeuw van de Hoge Venen mochten gaan. Hoe jammer! Als je wat meer in detail las, kon je zien dat enkel de 3 wegen naar de meest toeristische plekken waren afgezet (Signal de Botrange, Baraque Michel, Baraque de Fraiture werd zelfs niet vermeld), en dat je met een hotelovernachting op zak echt wel mocht gaan wandelen in de regio. Ik vond het compleet bizar dat men niet gewoon meldde dat de capaciteit beperkt is en dat je zou worden teruggestuurd als er te veel volk is…

bomen met sneeuw sneeuw op bomen landschap hoge venen
Prachtig…

Waar we logeerden

le coq du courtis faymonville waimes b&b bnb
B&B Le Coq du Courtis

Via Booking.com reserveerden we een dag op voorhand Ă©Ă©n nacht in de B&B Le Coq du Courtis in Faymonville. Een heel leuke bed and breakfast met vriendelijke hosts, een mooie kamer, en gemeenschappelijke ruimtes met een biljart en een ‘kickertafel’ voor non-covid tijden.

Wat we aten

Ontbijt in Le Coq du Courtis

Nu de restaurants niet open zijn, moet je wat beter nadenken over je proviand voor onderweg. Ik nam 6 liter Spa Reine mee voor de 2 dagen, enkele bananen en appels, en ne Leo!

Als lunch maakte ik thuis Tortellini met Think Tomato-saus en groentjes klaar (het recept vind je hier), tegenwoordig onze vaste pick-nick hap! Echt waar superlekker!

Voor het diner kregen we tips van onze gastvrouw, want er zijn wel wat opties om te smikkelen in Faymonville en Waimes. We kozen voor pizza’s (zelfs glutenvrij mogelijk!) van Aux saveurs d’Italie, en waw, die staat in mijn geheugen genoteerd op de lijst van Beste-Pizza’s-Everrrr!

Ontbijten deden we in de bed and breakfast zelf, dan moesten we ons daar toch al niets van aantrekken.

De wandelingen

De vallei van de TrĂ´s-Marets
  1. In de vallei van de TrĂ´s-Marets8,7 km

Je vindt de omschrijving van de wandeling via deze link. V. downloadde ze in de app GPS viewer, en zo konden we onszelf zien als een blauwe bol tijdens de wandeling. Want de aangekondigde kleurenbordjes bleken zoals voorspeld in de omschrijving niet de hele tijd correct…

We parkeerden aan de parking van Bike Park Ferme Libert, en wandelden het bos in (startpunt S – zie plannetje hieronder), waar er minder sneeuw en meer modder lag. We wandelden naast een kabbelend riviertje, over brugjes, en even op een smal stukje langs de rotswand. Mooi en avontuurlijk!

In het laatste deel waren we dan in een witter landschap met kerstbomen. Heerlijk afwisselend!

Mensen gezien? Misschien 30 op het hele parcours.

2. Het meer van BĂĽtchenbach – 5 km

meer van butchenbach spray way hoofdband esprit
Het Meer van BĂĽtchenbach

Een naam als een klok, dus dat meer wilden we toch wel eens zien. Kies je parkeerplaats via Google Maps, afhankelijk van hoe ver je wil wandelen. We wandelden langs het meer naar het centrum van BĂĽtchenbach, waar behalve een kerk eigenlijk niet veel te zien is. We hadden wel een leuke babbel met andere Vlamingen, en er was een Bäckerei waar ik m’n beste Deutsch nog eens kon bovenhalen fĂĽr einen Kaffee und warme Chocomilch (?). Tip: verwacht niet te veel van het meer van BĂĽtchenbach.

3. Variante (bovenste lus) van In de vallei van de TrĂ´s-Marets – 6,4 km

hoge venen sneeuwtapijt
Hoe mooi!

Als afsluiter wandelden we de uitgebreide lus van onze wandeling van vrijdag (beginnen bij startpunt 2 in plaats van bij de S), maar ik had het eigenlijk niet eens door. Ik prijs me zielsgelukkig met een wandelende gps als lief! 🙂 De omgeving zag er compleet anders uit dan de dag voordien! NĂłg mooier! Ik was blij dat ik mijn nordic walking sticks bij had, want ik ben nu eenmaal een kluns en in het begin liepen we op die bekende houten paadjes van ‘de Hoge Venen’ die momenteel volledig besneeuwd en beijzeld zijn.

De bekende houten paadjes van de Hoge Venen

We gingen dus voor Ă©Ă©n nachtje weg, maar we deden indrukken op als bij een hele vakantie. Had jij vakantie rond Kerst en wat deed je in die vrije tijd? Laat het weten in de comments!

Liefs,

SVRine

x x x

Een oude blogpost die je ook leuk zal vinden is deze:
6 thoughts on “Coronaproof wandelen in de sneeuw van de Hoge Venen

  1. Oh, zalige tips geef je hier! Ik denk dat ik me binnenkort ook aan een sneeuwwandeling in de Ardennen ga wagen, nu de grootste drukte hopelijk achter de rug is. En die bäckerei naast de kerk in Bütgenbach, daar hebben wij in oktober ook ons beste Duits bovengehaald om koffie en een taartje te bestellen 🤣

    1. Hoe grappig is dat! De wereld (en vooral BĂĽtchenbach) is zo klein! 🙂 Volgens de kranten was het dit weekend weer vollenbak, maar ik zag toch veel mensen die prachtige wandelingen konden maken zonder een levende ziel in de omtrek… Geniet van de sneeuw! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.