Filmtip: Bram Fischer, an act of defiance

Heb je nog eens zin in een leuke film? Lees dan vooral verder voor inspiratie. Bram Fischer was de ideale ontspanning tijdens mijn 10,5 uur durende vlucht naar Osaka.

Afbeeldingsresultaat

(bron poster: Septemberfilm.nl)

Mijn keuze:

Juni-juli is blijkbaar een goede filmperiode want er zaten heel wat fijne pareltjes in het filmaanbod van KLM.

  • Allied : met Brad Pitt en Marion Cotillard in WWII. Is zijn vrouw een Duitse spionne of niet? Zeer goeie film.
  • Bridget Jones Baby : vooral omdat het gratis was, maar eigenlijk vond ik het echt een grappige film! Hij is goed gemaakt, en voor Patrick Dempsey heb ik nu eenmaal een crush… Ed Sheeran doet ook even mee!
  • Manchester by the Sea : had veel Oscarnominaties. Zo’n sfeerfilm waar niet veel in gebeurt maar die je wel verslagen achterlaat.
  • A United Kingdom : met Rosamund Pike (die van Gone Girl) en David Oyelowo, topacteur. Over de koning van Botswana die kiest voor een Engelse vrouw en daarbij op heel wat tegenstand stuit. Waargebeurd en o zo treffend. Er valt nog veel bij te leren over onze wereldgeschiedenis.
  • Casual : ik binge-watchte 6 afleveringen van deze serie over een familie en hun zoektocht naar al dan niet ‘casual’ relaties. Ik ben fan!
  • maar waarover ik jullie vooral wil vertellen is de Zuid-Afrikaanse film Bram Fischer (An act of defiance). Die zal zeker niet op Facebook-adds en de goeie uren van de Kinepolis-planning verschijnen, dus hij verdient wat extra aandacht.

Zuid-Afrika

Ik ben een grote fan van Zuid-Afrika en zijn geschiedenis. Ik ben er nog niet geraakt maar het land staat helemaal bovenaan mijn bucket list. Tijdens mijn masterjaar Taal- en Letterkunde koos ik voor het keuzevak ‘Afrikaans’. Ik leerde Afrikaanse woordenschat, grammatica, moest boeken in het Afrikaans lezen en de geschiedenis van Zuid-Afrika bestuderen. Een hele boterham voor een keuzevak van 4 studiepunten, maar ik vond het één van de interessantste vakken die ik ooit kreeg. Vandaar dat mijn oog viel op ‘Bram Fischer‘ in het filmoverzicht.

Het verhaal van Bram Fischer

Bram Fischer was een succesvolle blanke Afrikaanse advocaat in het Zuid-Afrika van de jaren ’60. Bij het Rivonia-proces, waarna Nelson Mandela en zijn kompanen van  Umkhonto we Sizwe tot levenslang veroordeeld werden, was Bram Fischer hun verdediger. Een Afrikaner met een chique villa met zwembad die de saboteurs van het ANC verdedigt, een heel speciale situatie vond ik dat. De film leerde me dat niet alleen zwarten, maar ook Joden en andere blanken die niet akkoord waren met de segregatie, lid waren van het ANC.

In de film wordt Afrikaans (bijna Nederlands dus) en Engels door elkaar gesproken. Vermits de regisseur de Nederlander Jean van de Velde is, vroeg ik me af of dit nu Zuid-Afrikaanse acteurs waren of Nederlanders die een spoedcursus Afrikaans hadden gekregen. IMDB vertelt me dat het inderdaad allemaal Zuid-Afrikaanse acteurs zijn, behalve de hoofdrolspeler Peter Paul Muller. Ik was onder de indruk van zijn vertolking, en blijkbaar kende ik de man al ergens van, wat ik totaal niet verwacht had. Om het op z’n Nederlands te zeggen, breekt nou m’n klomp…

Peter Paul Muller is de man die tien jaar geleden de rol speelde van Martin Morero, de grappige charmezanger en echtgenoot van Linda De Mol in Gooische Vrouwen. Onherkenbaar en intussen zo’n twintig kilo lichter, blijkt de man dus echt wel een topacteur te zijn.

Mijn tip als je net als ik het echte verhaal niet kent : Kijk niet naar de trailer en zoek niet te veel op IMDB (waar  hij 7,5/10 krijgt) of Wikipedia. Des te meer zal je verrast worden tijdens de film.

Veel kijkplezier!

Liefs,

Séverine

XXX

2 thoughts on “Filmtip: Bram Fischer, an act of defiance

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.