7 to do’s voor een onvergetelijk weekend in Edinburgh

arthurs seat edinburgh schotland uitzicht

In september vonden we superpraktische vluchten naar Edinburgh voor een vriendinnenweekend. Slechts een halve dag verlof nemen om de Schotse hoofdstad te ontdekken nog voor de Brexit er aan zou komen, dat moesten ze me geen twee keer vragen! En ja hoor, Edinburgh is een superleuke stad, en de Schotten zijn de vriendelijkste mensen die ik in jaren tegenkwam. Wat valt er zoal te doen in Edinburgh?

1. Shorebridge en zijn Market

shorebridge market edinburgh mosnter loch ness shirt

Elke zondag vindt er een markt plaats aan de ‘Shore-bridge’. Op het eerste zicht is de markt niets speciaals, maar neem toch maar een kijkje, er staan verrassend leuke kraampjes. De hele buurt Shorebridge zit vol met leuke winkeltjes met meubels, kaartjes, stationary, kleren… Zo’n buurt waar jonge vrouwen uren in kunnen verdwalen, zeg maar. Enkele namen van winkels zijn An Independent Zebra, Caoba news, Daisy Cheynes. Er zijn ook veel tweedehandswinkels waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Heerlijke buurt!

2. Ontbijten in Cowan & Sons

We waren al helemaal verkocht in Shorebridge, en Cowen & Sons versterkt dat gevoel alleen maar. Ontbijten met Schotse zalm, poached eggs, advocado, yum!

Cowan and sons ontbijten in edinburgh shorebridge

Aan de zoete kant gingen we voor cinnamon buns, carrot cake, koffie’s en latte’s met leuke tekeningetjes op.

breakfast ontbijten in edinburgh worteltaart carrotcake shorebridge edinburgh

Ook bij The Pantry probeerden we binnen te geraken, zonder succes want zeer populair. In Patisserie Florentin slurpte ik van heerlijke Mocha, met chocolade erbij! Het is al een tijdje mijn favoriete koffie, die ik tot nu altijd verkeerd uitsprak, het moet dus /mooka/ zijn.

3. Arthur’s Seat beklimmen

We wisten dat Edinburgh ‘een paar bergen’ had, waar je er minimum één van moet beklimmen. Arthur’s Seat is de meest indrukwekkende, Calton Hill is een andere. Arthur’s Seat is een prachtig stuk natuur, want het is een oude vulkaan aan de rand van de stad. Het uitzicht zag je al bij het begin van deze post.arthurs seat edinburgh schotland

Vergis je niet, want het is een pittige wandeling die je niet zou verwachten op citytrip. Neem dus zeker goede sportschoenen mee.

4. Dineren in Devil’s Advocate

Dit restaurant in een steegje (Advocate’s Close) van the Royal Mile is gloednieuw. Zonder vriendin J. die een local is in Edinburgh, waren we er nooit terechtgekomen! Lekker eten, een originele menukaart, en supervriendelijke bediening. Ook bij The Perch en Petit Paris hebben we heel goed gegeten. Vergeet zeker niet gewoon een Schotse pub binnen te stappen voor een pint of een whisky, heel gezellig en alweer die charmante bediening. Wij belandden in The Ensign Ewart op de Royal Mile. Één van mijn goals van het weekend was eigenlijk een gefrituurde Mars-bar te eten (blijkbaar typisch Schotse fast-food-brol), maar je vindt het niet zo gemakkelijk. Ik zal (niet alleen daarom) nog eens moeten teruggaan!

5. Princess Street Gardens bewonderen

Door het centrum loopt er een park met prachtig bloemen en het lijkt wel een peperkoeken huisje, daar aan de voet van Edinburgh Castle. Zoek zeker naar de Floral Clock! Ook Scott monument kom je tegen op je wandeling.

5. De Royal Mile afdweilen

Deze historische straat strekt zich uit van Edinburgh Castle (€ 35 voor een bezoek, niet gedaan) tot aan Horywood Castle van de Queen. Onderweg zie je enkele van de oudste gebouwen van Edinburgh, leuke souvenirwinkeltjes, kiltshops, en doedelzakspelers. Duik ook zeker eens een steegje (close) in, want soms zit er een bar of een binnentuin achter verborgen!

 6. Old Town verkennen

Victoria Street is die met mooie gekleurde huisjes, zo mooi! Beneden gaat ze over in Grassmarket, waar het ene terrasje naast het andere staat. Zoek naar het standbeeld van Greyfriars Bobby op de hoek van Candlemaker’s Row en George IV Bridge. De legende wil dat hondje Bobby 14 jaar aan het graf bleef zitten van zijn baasje.

7. Her Majesty’s Yacht Britannia bezoeken

De Britannia was het schip dat Queen Elizabeth II gebruikte voor professionele maar vooral familiale tripjes over zee, al sinds 1953. Dat is 66 jaar geleden, ongelooflijk wat zij allemaal al heeft meegemaakt! Tony Blair maakte in 1997 echter komaf met al dat bootje varen voor Charles en Andrew, want hij besliste dat de Britannia een museumschip moest worden voor de bevolking. Je kan het nostalgische schip nu bezoeken in de havenbuurt Leith en er een high tea nemen.

britannia edinburgh leith royal yacht

Met mijn maritieme job vond ik het heel leuk om te zien hoe de crew in de 20e eeuw leefde en sliep. De kamers van de koninklijke familie vonden we dan weer minder luxueus dan verwacht. En in de tea-room heb je een leuk uitzicht op het water, maar we waren ook een beetje mottig na de scones.

Nog iets?

Wij hadden in Edinburgh prachtig weer, en lieten onze activiteiten dus deels bepalen door het weer. Bij volle zon gingen we echt geen musea induiken. Als het regent zou ik de Whisky experience (of een andere whisky tasting), en eventueel de The Real Mary King’s Close bezoeken, verborgen straten onder de grond uit de tijd van Mary Queen of Scots uit de 16e eeuw!

We logeerden via Airbnb op een appartement voor vier personen in New Town. Heel dicht gelegen bij Shorebridge, we waren zeer content!

Was jij al eens in Edinburgh? En wat vond je er van?

Laat het me weten in de comments.

SVRine

x x x

Lees zeker ook: De handigste inpaklijst wanneer je enkel met handbagage vliegt

2 thoughts on “7 to do’s voor een onvergetelijk weekend in Edinburgh

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.