13 tips voor een gezonde levensstijl

blog séverine de ryck svrine gezonde levensstijl healthy lifestyle meer groenten eten detoxen platte peterselie venkel courgette aubergine gele paprika
Zet meer groenten op het menu en je bent vertrokken!

2020 zal voor mij altijd de mijlpaal blijven waarin ik zóveel inzichten heb opgedaan over mijn lijf en ontdekte wat een ‘gezonde levensstijl’ precies betekent voor mij. Die ontdekkingstocht deed ik niet alleen. Ik liet me online begeleiden door Coach Sassy, die ik eerder ontdekte via Instagram.

Ik volgde haar Level Up-traject (in 2021 is dat er jammer genoeg niet) en 8 weken lang kreeg ik persoonlijke begeleiding. Wat we eigenlijk deden: een detox van mijn lijf en lever. Met wat ik nu weet, lach ik hardop met detox-sapjeskuren van 3 of 7 dagen die je een gezond lijf beloven, want het duurt wel wat langer eer je systeem gereset is en je jezelf goede gewoontes hebt aangeleerd. Ook nu nog, bijna een half jaar later, volg ik Sassy nog elke dag, want ze deelt haar kennis en inspiratie eigenlijk continu en gratis met iedereen in haar Instagramposts en Lives!

Hier geef ik jullie 13 tips waarmee je zelf makkelijk aan de slag kan gaan! Side note: gewichtsverlies (zo’n 12 kilo bij mij) en een helderder hoofd zijn fijne bijwerkingen van onze werkwijze! 🙂

blog séverine de ryck svrine gezonde levensstijl healthy lifestyle meer groenten eten detoxen platte peterselie venkel courgette aubergine gele paprika
Groenten in verschillende kleuren bevatten andere antioxidanten

13 tips voor een gezonde levensstijl

1. Meten is weten

Schrijf gedurende enkele weken minitieus op wat je eet en drinkt per dag, en wanneer. Ook hoe goed je geslapen hebt, hoe je lichaam reageerde en of je goed gezind was of net niet. Zo vind je waarschijnlijk een patroon in de reactie van je lijf op wat je eerder naar binnen smikkelde!

2. Drink héél véél water

Het is een algemeen gekende regel, maar vaak drink je in de praktijk toch minder dan je zou denken. De ene zegt dat je 1,5 liter water moet drinken per dag, de andere 2 liter, maar volgens Sassy drink je maar beter 3 centiliter water per kilogram van je lichaamsgewicht. Ik moest dus nóg meer drinken dan 2 liter. Zet een glas water op je nachtkastje zodat je ‘s morgens al kan starten met hydrateren. Nadien zet je een fles water of je mooiste drinkfles op je bureau, zodat je constant bevoorraad bent. Het doel: je lever zuiveren en afvalstoffen beter afvoeren.

3. Gember en citroen

‘s Morgens drink ik vaak warm water met verse gember en citroen, want die twee geven een kickstart aan je lijf en je metabolisme een boost.

4. Lees etiketten en weet wat je eet

Waar ik tijdens mijn traject misschien het meest van achterover viel, is dat ik leerde wat voor ‘bucht’ de voedingsindustrie allemaal in ons eten steekt. Etiketten lezen en kunnen interpreteren is daarom zó belangrijk! Het is niet zomaar een idee dat ham en spek vol water zit, het staat gewoon letterlijk op de verpakking. Om over de toegevoegde suikers en vulmiddelen nog maar te zwijgen. Nu weet ik dat de voedingsproducten toewerken naar ons ‘bliss point’: de combinatie van zoet, zout, en vet is fantastisch lekker, en daarom heel verslavend, waardoor we nog meer zullen kopen. Mijn favorietje ‘chips’ is daar het mooiste voorbeeld van, maar er zijn talrijke voorbeelden.

5. Groenten, groenten, en nog eens groenten

Om je lever te zuiveren eet je best 400 gram groenten per dag. En dat is héél veel. Daarom ontbijt ik enkele keren per week met een groene smoothie. Gooi spinazie, selder en komkommer met een beetje water in de blender en je hebt al een mooie portie groenten binnen van bij het ontbijt.

6. Eet glutenvrij en zuivelvrij

Uit mijn intolerantie-test bleek heel duidelijk dat ik gluten en zuivel beter even bande uit mijn leven! Maar eigenlijk kan iedereen met onverklaarbare klachten baat hebben bij drie weken gluten- en zuivelvrij eten. Zuivel en gluten maken je darm doorlaatbaar, wat ervoor zorgt dat onverteerde voedselresten in je bloedbaan terechtkomen, met alle gevolgen vandien. Ik voelde me heel goed bij deze manier van eten en bleef het lange tijd volhouden. Een kaasfan was ik sowieso nooit (behalve feta en mozzarella), en mijn yoghurt heb ik vervangen door kokosyoghurt. (Besef dat ‘lactosevrije’ yoghurt nog steeds een zuivelproduct is) ‘Glutenvrij’ eten betekent trouwens NIET dat ik alle glutenvrije vervangproducten in de supermarkt heb opgekocht. Mijn verteringsstelsel bleek niet zo goed te reageren op glutenvrije crackers en koekjes (opgemerkt dankzij punt 1, want ook de producenten van deze zogenaamde ‘gezonde’ producten nemen deel aan punt 4 om hun productie hoog te houden aan een lagere prijs!) Ik at dus gewoon zo puur mogelijk, onbewerkt, en biologisch als het kon.

7. Vermijd suikers

Suiker zit niet alleen in snoep en koeken. Het zit in álle ‘processed foods’ die je in de supermarkt vindt. Kijk maar eens op de verpakking van bolognaisesaus in een glazen pot. ‘Glucose’, ‘fructose’ zijn allemaal andere woorden voor hetzelfde: suikers. Ook koolhydraten worden tijdens de vertering omgezet in suikers. Als je al die stoffen optelt op een dag, krijg je heel wat suikers binnen waar je je niet van bewust was. Ik at dus een hele tijd geen aardappelen, brood, rijst of pasta, en ook nu nog denk ik heel goed na eer ik dat wel doe. En chips (mijn grote zwakte), die heb ik een hele tijd helemaal gelaten. Weet dat ook fruit vol suikers zit, die blijven gisten in je darmen. Zuur fruit, blauwe bessen, frambozen en aardbeien hebben dat veel minder.

8. Slapen is je eerste prioriteit

Elke nacht zou je minimum 8 uur moeten slapen. Ik vertoefde wel veel uren in bed, maar lag vaak lang wakker eer ik kon inslapen. ‘s Avonds was ik actief, en ‘s ochtends was het lastig om op te staan. Dat kan wijzen op een onevenwicht in je cortisollevel, hormonen dus. Onderschat het belang niet van slaap op je levenskwaliteit en herstel van je lichaam.

9. Verminder je stress

Stress heeft een grote invloed op je verteringsstelsel en je hormonen. Die laatste hebben dan weer een invloed op je metabolisme, je gewicht, je slaap, gewoonweg op je hele lichaamshuishouding! Als je te veel stress hebt, doe er dan iets aan. Want voor even kan je lijf dat wel aan, maar als het te lang duurt, brengt het schade aan in je lichaam.

10. Eet meer eiwitten en gezonde vetten

‘Wat eet je dan nog wél?’ kreeg ik al eens te horen. Wel, naast groenten moest ik volop inzetten op eiwitten en gezonde vetten. Zo eet ik meermaals per week een omeletje als ontbijt, met groenten en avocado, soms met een beetje zalm erbij. En ik blijf verzadigd tot de middag! Dat eieren zouden zorgen voor hoge cholesterol, is al lang achterhaald. Avocado zit vol gezonde vetten, en ik begon meer vis te eten. Noten zijn een gezonde bron van eiwitten. Als ik voor kokosyoghurt of havermout met amandelmelk kies, voeg ik er soms een lepeltje eiwitpoeder aan toe van de Holland & Barret. Dit zorgt ook voor een langere verzadiging!

11. Gun je darmen rust

Waar ik vroeger nooit bij stilstond, is dat je vertering een heel arbeidsintensief proces is voor je lijf, dat heel veel energie vergt. Vandaar dat je weleens een ‘after-lunch-dip’ voelt na het eten. Maar echt normaal is dat niet. Eet voedsel dat je lichaam makkelijk kan verteren, en beperk je eetmomenten tot 3 keer per dag. Eet voldoende verzadigend voedsel tijdens je drie hoofmaaltijden, dan heb je geen nood aan tussendoortjes. Je darmen zullen je dankbaar zijn!

12. Doe eens aan intermittent fasting

“Ontbijt als een koning (met eiwitten) of helemaal niet”, zegt Elke Vermeire in haar boek ‘Geluk in je buik’. Het begrip ‘Intermittent fasting’ vliegt je tegenwoordig om de oren, want het bewijst effectief zijn nut. Pascale Naessens en Kelly Deriemaeker zijn fan, en ook ik voel het positieve effect van eten gedurende een timeframe van 8 uur en daarna 16 uur niet meer. Op een dag zonder echt ontbijt drink ik wel nóg meer water, soms een groene smoothie (groentjes!) en ook al eens een ‘Brain fuel Bulletproof Latte’ van Julie Vandekerchove.

13. Voorbereiding is alles

Nu ik geen brood meer eet, zorg ik er voor dat ik altijd een portie zelfgemaakte zadencrackers (recept van Pascale Naessens) heb klaarstaan. Ze zijn klaar in 20 minuten en je kan ze wel een week bijhouden. Toen ik even terug naar het werk mocht, nam ik crackers mee, wat blauwe bessen en wat pompoenpitten. Als er me dan toch een ‘craving’ overvalt naar ‘ne Leo uit de automaat’, eet ik gewoon mijn crackers op. Maar… (tromgeroffel), die cravings komen gewoon niet meer (!!), omdat dat een uiting is van hormonen die uit balans zijn. En door mijn nieuwe eetstijl, blijven die veel meer in evenwicht.

En wat nu?

De kennis die ik dankzij Sassy heb opgedaan, staat in mijn geheugen gegrift. Natuurlijk is het niet haalbaar, of gewoon niet plezant, om je hele leven op deze manier te eten. Het doel is dus om na de detox volgens de 80 – 20 regel te eten, of 70 – 30. Als ik dus iets eet wat in de meer ‘ongezonde’ categorie zit, is dat met volle ‘goesting’ (merk je het verschil met een ‘craving’) en dus een doelbewuste keuze.

Sassy’s tips voor de feestdagen

De laatste worp van Sassy is haar Instagram Live over het doorkomen van de feestdagen zonder schuldgevoel. Bekijk het hier.

coach sassy instagram health coach gezondheidscoach feesttips

Had je iets aan deze tips ? Heb je ook zin om er zelf mee aan de slag te gaan?

Liefs!

SVRine

x x x

P.S.: Ik betaalde het Level Up traject helemaal zelf, alle complimentjes die ik hier rondstrooi komen dus recht uit het hart (en mijn 12 kilo lichtere en gezonde lijf!)

Wat je ook interessant zal vinden:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.