13 Grappige ‘Taalfautjes’

japanse kerselaar blogger blog séverine de ryck

 

De oorspronkelijke blogpost ‘9 grappige taalfautjes’ dateert uit 2018, maar in 2020 is het tijd voor een update, en een recente lente-foto!

Jullie hoorden me hier al vaker vertellen over mijn lief. V. staat voor Valentin, en hij komt uit Roemenië. Toen hij 4 jaar geleden in België arriveerde voor zijn job, is hij onmiddellijk gestart met een Nederlandse cursus bij Linguapolis in Antwerpen. Die cursus is van een hoog niveau en niet steeds even logisch, maar wel efficiënt. Nu spreken wij altijd Nederlands tegen elkaar, en dat gaat heel vlot. Ik ben zeer trots op hem, want Nederlands is écht geen gemakkelijke taal. Natuurlijk zorgt zijn (of mijn) Nederlands nog altijd voor verwarring, misverstanden en lachbuien.

Enkele grappige ‘taalfautjes’ die hij introduceerde:

Ik moet mijn baard afrijden: toch liever geen grasmachine op je gezicht hoor!

De regelmaat voor corona: Heu? De maatregelen!

Bedankt voor de reispap! Zalig, waar reist de pap naartoe? 🙂

Het is niet leuk als je tegen me spreekt. Huh? Bizar hoe dicht ‘tegenspreken’ ligt bij het normale ‘spreken tegen’. Nog nooit over nagedacht! Ik spreek hem dus wel al eens tegen ja, en hij vindt dat niet leuk 🙂 #sorry  

Vingervoetjes: Vingers aan voeten, tenen dus. Mijn taalgevoel zou eerder ‘voetvingertjes’ zeggen, maar ingenieurs denken nu eenmaal anders. We blijven soms ‘vingervoetjes’ gebruiken, voor de lol. De reden waarom hij zo vaak verkleinwoorden gebruikt is even simpel als geniaal: een verkleinwoord gaat steeds samen met ‘het’. Je moet dus niet nadenken of je lidwoord ‘de’ of ‘het’ moet zijn!

Handdoekjas: een lange jas in handdoekstof, dat is een handdoekjas aja! Een kamerjas of peignoir.

Te Hoer: de uitspraak van de /uu/ en /oe/ blijft toch een pijnpunt. ‘De boer van hiernaast is langsgeweest’, ‘Dat huis staat te hoer’, ‘gaan ze kopen of hoeren’?  Hilariteit alom! 🙂

Belovenissen:  in plaats van beloften. Hij is nochtans nooit op ‘Beleuvenissen’ in Leuven geweest.

Noten die een hemdje aanhebben: bleken ongepelde pindanootjes te zijn

Die grote groente: een prei!

een Snijder: een mes, logisch!

een Knipper: een schaar!

Onderjarigen: in plaats van minderjarigen 🙂

Waar halen ze de mosterd? In Monschau (Duitsland) waren we van plan het mosterd-museum te bezoeken, en het standaardmenu in ons very German restaurant bestond uit Mosterdsoep en Schnitzel met Mosterdsaus, de specialiteit van de streek. Zijn vraag ‘Waar halen ze de mosterd?’ zorgde voor veel animo aan tafel!

sneeuw stoumont roemenie roemeen winterpret linguapolis

Heb jij ook al grappige taalsituaties meegemaakt met buitenlanders die Nederlands praten? Post het hieronder, fun verzekerd 🙂

Liefs,

SVRine

X X X

 

12 thoughts on “13 Grappige ‘Taalfautjes’

    1. Hij is inderdaad zeer leuk! ? V. vond het vooral nodig Nederlands te kunnen om sociale redenen. Hij vond het vervelend niet te kunnen volgen in Vlaamse conversaties, je kan niet verwachten dat mensen in groep Engels blijven praten voor 1 persoon ?

  1. Mijn lief is Litouws en leert nu ook Nederlands, het is echt geen gemakkelijke taal om zo even te leren !

    Vooral het uitspreken van de G die in het Nederlands best wel hard klinkt zorgt altijd voor een lach op mijn gezicht 🙂

  2. Haha! geweldig! Wij vinden het leuk om woorden te verdraaien, zoals: kan je de reukenkol eens aangeven, of: pas op, hier komt een smegverwalling! In mijn blog doe ik dat ook, bvb appelbakjes flappen. Ik vind dat dus kei plezant he, I know: big time seutengedrag maar toch 🙂

    X Lazy Bird

    1. Ongelooflijk dat we zo slim en creatief met taal kunnen omgaan 🙂 Minder leuk is wel dat zijn Nederlands na 5 jaar soms nog steeds met ups en dan weer downs gaat, hoe hard hij er ook aan gewerkt heeft. Constante training is nodig (en dagdagelijkse conversaties voldoen daar niet aan) om het niveau hoog te houden. Slim van jou met de meervoudsvormen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.