Alarm! Voorkom overprikkeling met deze 8 tips

alpacawandeling alpacas knuffelen koewacht nederland alpacaworld
Ilse, Duncan en Gio van Alpacaworld in Koewacht toverden een glimlach op m’n gezicht

1 op 4 Belgen loopt het risico om een burn-out te krijgen, en iedereen kent wel iemand die er al één heeft gehad. In december voelde ik me helemaal niet lekker in m’n vel. Medisch gezien was zogezegd alles in orde, dus waarom was ik dan zo in overdrive, extreem emotioneel en lusteloos? Ik ben nog steeds zoekende naar wat er precies scheelt, maar ik denk dat ‘overprikkeling’ één van de de oorzaken is. Om in de toekomst niet 1 van die 4 Belgen te worden, pas ik nu deze 8 tips toe.

1. Connecteer je smartphone niet met de wifi

Tot voor kort connecteerde ik m’n gsm dagelijks met de wifi op het werk. Als er dan een Whats Appje of een reactie op Instagram binnenkwam, dan had ik het gehoord. Maar eigenlijk wil ik het helemaal niet weten. Een levensbelangrijk telefoontje zal écht niet via Whats App binnenkomen. Tijdens de pauze zet ik nu even mijn mobile data (of wifi) aan, wanneer ik in 10 minuten de apps wil checken. Daarbuiten probeer ik gefocust te werken zonder onnodig gestoord te worden door die gsm.

burn out gsm gebruik bert huysentruyt
Foto door Bert Huysentruyt in De Kwekerij

2. Zet de meldingen van Instagram en Facebook af, of verwijder ze helemaal van je gsm

Hoe leuk Instagram ook is, je verliest er kostbare tijd mee. ‘Even checken’ betekent al snel ‘doelloos blijven doorscrollen‘. Om niet afgeleid te worden, zet je de meldingen (of ‘notifications’) van deze apps beter af. Whats app-groepjes met veel volk kunnen ook zo’n stoorzenders zijn. Bij elk bliepje raak je afgeleid, en moet je je afvragen waar je 5 seconden eerder eigenlijk ook alweer mee bezig was… Klinkt herkenbaar, niet?

Wees je ervan bewust dat je niet enkel ‘extern’ getriggerd wordt, door bie-biepjes, maar ook ‘intern’, door jezelf. Je primitieve reptielenbrein zet je aan om nog eens naar die foto’s te kijken, want daar word je toch wel blij van hé! Het is vooral die drang naar ‘instant gratification’ die je onder controle moet krijgen. Maak daarom bijvoorbeeld met jezelf de afspraak dat je Facebook enkel nog op je computer bekijkt, of Instagram 10 minuten ‘s ochtends en 10 minuten ‘s avonds opent.

De verslavende apps verzetten naar het allerlaatste tabblad van je gsm vind ik geen oplossing, want gluiperds zoals ik zoeken de toepassingen toch altijd via de zoekfunctie, ha! 🙂

Voor bovenstaande tips werd ik trouwens geïnspireerd door Kelly en Anouk van Werk & Leven op de Tijdsbazendag in Gent! Thank you so much ladies 🙂

3. Koop een noise cancelling headphone

Net als velen onder jullie, werk ik in een ‘landschapskantoor‘. Hoewel wetenschappelijk bewezen is dat open offices niet bevorderlijk zijn voor de concentratie, werken wij met 8 à 14 mannen en vrouwen in één bureau. We telefoneren heel wat af op een dag, dus je begrijpt dat het al eens op een kippenhok lijkt. Soms is dat wel fijn natuurlijk, grappen en grollen met de collega’s. Maar toch, bovenal werken al dat lawaai en die vele mensen afleidend. Je verliest je focus door wat er om je heen gebeurt. Insert: de noise cancelling headphone. Eerst vond ik werken ‘met oortjes’ heel vreemd en asociaal. Maar nu ben ik mee en als ik wil, zet ik mijn Sony WH-CH700N op, die ook nog eens extra randgeluiden wegfiltert. (By the way, als je zo’n hoofdtelefoon, scheerschuim, kattenvoeder of nog iets helemaal anders koopt via dit linkje van Bol.com, verdien ik daar een paar eurocenten aan! Zorg jij voor mijn eerste online verdiende cent? Aaaah zo spannend!:-) Kies je toch voor een andere, weet dan dat een ‘over-ear’ headphone veel doeltreffender is dan één die ‘bovenop’ je oren staat!

noise cancelling koptelefoon sony
Mooi hé! Op Bol.com is hij zelfs goedkoper dan op andere websites, ge kunt hem dus maar beter via mijn linkske kopen hé

4. Creëer rituelen

Dagelijks nemen we wel 35.000 beslissingen. De ene al wat belangrijker dan de andere, maar toch, het is heavy stuff voor je hersens! Je kan je hoofd meer rust geven door rituelen in te bouwen. Niet in religieuze zin, maar het betekent dat je je handelingen in een ‘patroon’ giet, dat je elke dag, en elke week gaat herhalen. Het op voorhand klaarzetten van de ontbijttafel, je Tupperware-potje al vullen voor de lunch van morgen, je kleren al klaarleggen voor de volgende dag… Met een ritueel hoef je geen keuzes meer te maken, waardoor je veel tijd én energie bespaart.

keuzes maken burn out
Al die keuzes…

5. Bewaak je grenzen en zeg NEEN

Je weet pas dat je aan je limiet zit, wanneer je er over gaat, en ‘het leven’ als een boomerang in je gezicht terugkomt. Krijg je een voorstel voor een leuke activiteit, maar je bent doodmoe? Zeg dan misschien toch maar neen. Denk bij alles wat je doet of het je energie zal geven, of enkel energie zal opslorpen. Zo kan een netwerkavond voor persoon A dat eerste zijn, maar voor persoon B een vermoeiende bedoening. Is woensdag je thuiswerkdag maar iemand wil toch zó graag dat je naar kantoor komt, hou dan voet bij stuk en doe de meeting per Skype of op een andere dag. Ken jezelf, voel wat je wel of niet aankan en zeg NEEN wanneer jij dat wil.

6. Ga wandelen of doe aan yoga

Wandelen is de gezondste sport die er is. Weinig risico op blessures, en toch zo ontspannend. Eigenlijk heb ik pas in Colombia de echte schoonheid van wandelen leren kennen. Sindsdien deed ik al een wandeling van 7 en 12 kilometer, en lieten we de auto gewoon staan! Ook probeer ik terug één keer per week yoga te doen in groep, want nadien voel ik me altijd heel ontspannen en gewaardeerd, het maakt niet eens uit of ik de oefeningen tot een goed einde breng of niet.

valle de cocora salento wandeling
35.000 stappen en plots een grote wandelfan!

7. Duik in de zetel met een boek

Toen ik N. vertelde dat ik me niet goed voelde, gaf ze me spontaan drie boeken mee. Heel gewone boeken, bijna type chicklit, waarbij je nauwelijks moet nadenken en gewoon in het verhaal stapt. Helemaal weg van de wereld en je hersenen denken nergens anders aan, dat was wat ik nodig had. Ik kan N. niet dankbaarder zijn om me terug richting boekenstad te wijzen!

8. Knuffel met dieren

ragdoll kat kattenfilmpjes poes

Wij hebben geen knuffelbare dieren in huis, en ik begrijp nu maar al te goed dat een hond of kat je rustig maakt. V. boekte als verrassing een ‘Meet & Greet’ met de alpaca’s van Alpacaworld, vlak over de grens in het Nederlandse Koewacht. Ik heb daar ongelooflijk hard van genoten! Binnenkort gaan we wel eens terug voor een alpacawandeling met Franky, Ilse, Duncan en Gio! (zie foto boven)

En prachtige Ninja hier, die heeft geen extra uitleg nodig 🙂

Heb jij nog andere ideeën om extra te ontspannen? Laat het me weten in de comments 🙂

Liefs,

SVRine

x x x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.