6 tips om tot in de puntjes voorbereid te zijn voor je reis naar India

rondreis india new delhi politie

Op reis in India, WAW, wat een avontuur! Meerdere wenkbrauwen gingen de hoogte in toen ik vertelde over mijn reisbestemming, want India roept in mijn omgeving gemengde gevoelens op. Ik zorgde er dus maar beter voor dat ik tot in de puntjes voorbereid was voor mijn reis naar India.

Wie er als toerist komt, komt vaak dolenthousiast terug naar huis. Maar wie er op afgelegen plaatsen werkt, wil er helemaal niet op reis gaan. Want ‘ratten en diarree’, you know. Anderen hebben er dan weer hun hart verloren. Ik behoor na mijn eerste kennismaking tot die laatste categorie 🙂 Al blijf ik realistisch en objectief.

‘What is it you see that I don’t?’

India is een land van contrasten, met voor- en tegenstanders. Bovenstaande uitspraak van Jean in de film The Best exotic Marigold Hotel vat het eigenlijk goed samen. Haar man is dolenthousiast over hun verblijf in India, maar zij ergert zich dood aan de hitte, het stof, de uitlaatgassen, soit, aan ronduit alles. Sommigen zien de schoonheid van India, anderen niet. Ik zag deze film (1 én 2 – met veel bejaarde Britse ‘stars’ en de kerel uit Slumdog Millionaire ) op de terugweg op het vliegtuig, maar het is leuk om de films te bekijken vóórdat je naar India trekt, als introductie.

Waarom naar India? En hoe dan?

Waarom koos ik voor India? V. ging naar een congres in Mumbai, dus hij was er dan toch al hé! V. was echter minder enthousiast dan ik, want ‘ratten en diarree’ you know… Hij wilde na het congres slechts enkele dagen extra blijven en hij raadde me aan zijn zus te contacteren. Ik reisde dus het grootste deel van onze twee weken ‘girls only’, met mijn schoonzusje en nog een vriendin. Safety first voor vrouwen alleen, zeker in een land als India, dus ik koos er opnieuw voor om het framework van onze reis te laten organiseren door Riksja Travel, net zoals toen in Mexico. Riksja heeft een rondreis van tien dagen waarbij je (privé, niet in groep) de highlights van India ziet, en we hebben aan deze reis nog enkele aanpassingen aangebracht.

Waar moet je dan op letten?

India is geen bestemming waar je even snel onvoorbereid heen vliegt. Vandaar dat ik jullie hier enkele tips meegeef voor de organisatie van je reis.

1. Organiseer je transport van de luchthaven naar je slaapplaats op voorhand

Laat je transport van de luchthaven naar je slaapplaats organiseren door een reisorganisatie of door je hotel. In de Lonely Planet en in elk artikel over Delhi staat dat je moet oppassen voor malafide taxichauffeurs op de luchthaven. Die maken je wijs dat je hotel niet bestaat, dat het is afgebrand, en dat ze je wel naar een ander en beter hotel zullen brengen. Tegen forse betaling natuurlijk. Toen ik een artikel las op HLN waarin stond dat dit letterlijk iemand was overkomen en die daardoor volledig gedegouteerd werd door India, dacht ik…tja. Bereid je voor, wees niet naïef en dek je in. Of neem een organisatie als Riksja onder de arm om het voor jou te regelen. Weet ook dat de immigratie bij aankomst op de luchthaven vraagt naar de naam en adres van je eerste hotel.

2. Denk aan je darmen en let op je eten

Oorspronkelijk dacht ik dat je standaard ziek wordt in India, maar dat hoeft niet zo te zijn. Mijn maag-darmstelsel is niet het sterkste, dus dit was een punt van bezorgdheid. Voor vertrek begon ik elke dag preventief Enterol te slikken, en ter plaatse bleef ik de pilletjes nemen. De eerste week (en eigenlijk daarna ook) at ik enkel vegetarisch, zoals een groot deel van de Indiërs zelf ook doen. Dan nog ben je nooit helemaal zeker, want onze darmen kunnen gewoonweg niet tegen die pikante kruiden die we niet gewend zijn. Maar heb je een beetje gerommel in je tummy, betekent dat nog niet dat je echt ziek bent hé. Het comfort dat je hierbij voelt, hangt ook samen met het volgende punt.

3. Er is niets mis met op de betreden paden te blijven

Buitenlanders bezoeken vaak dezelfde plekken in India, en ook wij bleven in de steden en op de platgelopen paden. Daar kan je voor weinig geld deftige hotels boeken, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Als je last hebt van punt 2, is het toch geruststellend dat je een deftige badkamer hebt om op je positieven te komen, niet? Heb je meer tijd en wil je dieper de natuur in, kan dat ook en ga je back to basics bij de lokale bevolking.

4. Er zijn 100 verschillende India’s

Er zijn veel verschillende India’s. New Delhi is Mumbai niet. Jaipur is niet Goa of Varanasi. En dat zijn dan nog de grote steden. Er zijn gigantische steden waar wij in België zelfs nog nooit van gehoord hebben, laat staan van wat er zich in de kleine dorpjes afspeelt. Je kan heel ‘India’ dus niet over dezelfde kam scheren, omdat je gehoord hebt over een negatieve ervaring in stad 1. Ook de armoede in het ene gebied kan je niet vergelijken met de situatie in de andere regio.

5. Neem geen risico’s als vrouw

Het is perfect mogelijk om als vrouwen alleen te reizen in India. Hélemaal alleen zou ik niet doen, maar als je het wil proberen, waarom niet. Wij hebben nooit problemen gehad, en werden niet ‘lastig’ gevallen omdat we vrouw waren. Het enige moment dat ik me een béétje ‘onveilig’ voelde, was toen ik alleen (uhu, tegen mijn eigen principes, maar ik wou het absoluut zien) in de moskee van Fatehpur Sikri rondliep. We werden wel aangesproken omdat we wit en Westers waren, en daar voelde ik me al ongemakkelijk bij.

6. Je bent wit en Westers, en dus speciaal!

We werden niet ‘lastig’ gevallen omdat we vrouwen waren, maar we trokken wel de aandacht met ons bleke velletje. Superveel mensen vragen of ze met je op de foto mogen, maar ze vragen dat ook aan de mannen! Wat doen ze daarna met die foto’s? Geen idee! De eerste dag dacht ik dat het een truc was om je te bestelen, maar dat zat gewoon in mijn hoofd. Je stelt je in het begin constant de vraag: is die nu iets van plan, of wil hij gewoon vriendelijk en behulpzaam zijn? We zijn/Ik was zo achterdochtig geworden door wat erin België en Europa gebeurt, en door de verhalen die je hoort over India. Maar dat zit dus allemaal in ons hoofd. Confronterend! Na de twintigste selfie op een dag had ik het wel echt gehad. #sorryhoor

sarnath india selfie met locals
Toch blij dat deze kleurrijke dames met ons op de foto wilden. Ik liet de eer aan V. 🙂 Die kleuren!

We zijn niet bestolen en er werden geen verdovende stofjes in onze drank gedaan. Wanneer je shopt en afdingt, weet dan wel dat vele winkeliers je als een ‘walking moneybag’ beschouwen. Een juwelier zei ons dat ook letterlijk in the face, tof!

India heeft 1,339 miljard inwoners en is ongelooflijk divers. Je wordt er met je neus op een andere leefwereld gedrukt. Het hangt zeker van je eigen eerdere ervaringen af, maar ik dacht meerdere keren: ‘waar blijft die cultuurshock nu?’ Al weet ik door mijn werk wel welke richting ik daarvoor moet uitgaan 😉

Was jij al in India en hoe waren jouw ervaringen?

Als je meer wil weten over onze reis, vraag maar raak!

Liefs,

SVRine

x x x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.