5 nuttige weetjes over Bulgarije

el kapan varna bulgarije

Al enkele keren was ik in Bulgarije en ik voel me daar steeds op mijn gemak. Zoals je hier al kon lezen gingen we er eerder ook al op vakantie. Toen gingen we skiën in Bansko en vierden we er Oudejaar, plezant! Nu ging ik werken in Varna aan de Zwarte Zee, en op het vliegtuig terug maakte ik me enkele bedenkingen over Bulgarije, zowel positief als negatief.

1) All what’s fancy is also a bit crappy

In Bulgarije vind je hotels die echt machtig zijn om te zien. Gebouwd met die chique grandeur die je met rijke Russen associeert, en uitbundige kerstversiering in november. Maar als je dan in de gouden lift stapt, blijkt de schuifdeur toch niet zo goed dicht te gaan. Of er hangt nog een doodgemepte mug op de muur boven je bed, en het stopcontact van je nachtlampje zit niet in. Heeft er eigenlijk wel iemand een stap in mijn hotelkamer gezet voordat ze ze verhuurden?

Een uitspraak die ik hoorde van de poetsvrouw in het hotel: “Sorry that I take so much space with my cleaning stuff, we have only one elevator. Good that it’s not broken today haha”

2) Je kan er keilekker eten

gepaneerde scampi advocado salade

Al tijdens onze skivakantie in Bansko viel het me op dat je echt heel lekker kan eten in Bulgarije. Dat werd deze keer opnieuw bevestigd. Ik ging naar El Kapan en Di Wine in Varna, en naar Norma in Burgas. In die laatste twee was er naast nog een tafeltje buitenlanders geen levende ziel te bespeuren. En toch was het eten superlekker en ik had geen reden om te vermoeden dat het niet vers zou zijn. We gingen ook weer lunchen bij Happy. Happy is een Bulgaarse keten die er wat fastfood-achtig uitziet met diensters met lange nagels en korte rokjes (enkel de rolschaatsen ontbreken nog), maar het eten is lekker, de service is goed, en de prijs is bijzonder laag. De Happy’s zitten wél de hele dag vol! Ik ontdekte er Kavarma chicken, een typisch Bulgaars gerecht, jum jum! 

3) Lid zijn van de Europese Unie is een rekbaar begrip

happy varna groene pilaar
De gigantische rokersruimte in Happy

Terwijl we het in België met een scheve blik bekijken, wordt er in Bulgarije nog heel vaak binnen gerookt. Ik vind dat echt vies. Sinds 2011 mag je het in België al niet meer doen op restaurant. Wil je roken, dan ga je naar buiten, of moet je in een ongezellig glazen kot gaan zitten. Ik dacht dat dat een Europese regel was, maar in Roemenië en Bulgarije hebben ze de toepassing ervan toch kunnen uitstellen tot in 2016. En dan nog: in voorgenoemde Happy is de rokersruimte een restaurant op zich. Er staat iets in de lokale wet dat de rokersruimte geen 4 stenen muren mag hebben, dus zorgen ze gewoon dat minimum één muur uit ramen bestaat. Volledig volgens de regels, toch? Denk ook niet dat je zomaar de grens kan overrijden tussen Roemenië en Bulgarije. Doordat zij beiden geen Schengen-landen zijn voor vervoer van goederen, is de kans groot dat je gecontroleerd wordt aan de grens. Calculeer dus wachttijd in als je van Bulgarije naar Roemenië rijdt of omgekeerd.

4) Vis komt niet uit de Zwarte Zee

Ook al zit je in een restaurant op 100 meter van de zee, toch is de vis op je bord ingevoerd uit Griekenland of de Middellandse Zee. De Zwarte Zee heeft een bijzonder klein visbestand doordat het water veel zoeter is dan normaal, maar ook door vervuiling en een vervelende kwal. Een interessant artikel daarover vond ik in De Morgen. De beperkte hoeveelheid vissen uit de Zwarte Zee worden enkel door de locals gegeten. (want ze zijn echt niet te vreten, kuch)

5) Bulgarije is het nieuwe Turkije

burgas bulgarije megalomane hotels

De laatste jaren is Bulgarije een populaire bestemming geworden voor all-in zonvakanties. Het nieuwe Turkije, want je hebt er zon, strand, veel eten en cocktails voor geen geld. We reden in november door ‘Sunny Beach’ vlakbij Burgas en ik werd er een beetje droevig van. Random neergepoote hotelcomplexen die in deze tijd van het jaar compleet verlaten zijn. Casino’s, aquaparken, allemaal zonder een levende ziel. Een spookdorp bijna. Bizar. Ik googlede een hotel en er wordt uiteraard niet bij verteld dat de snelweg op 10 meter van de ingang passeert. Als je er heen gaat, check dan altijd goed op Google Maps waar je hotel precies gelegen is.

Was jij al eens in Bulgarije?

Liefs,

SVRine x x x

One thought on “5 nuttige weetjes over Bulgarije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.