5 redenen om in Europa met de auto op reis te gaan

met de auto op reis roadtrip
Met Golfie in de bossen van Postonja, Slovenië

We gingen deze zomer weer op roadtrip in Europa. Opnieuw kozen we voor de prachtige kust van Kroatië, maar dan veel zuidelijk dan drie jaar geleden. Toen een collega me vroeg, ‘Is het tegenwoordig niet goedkoper om naar daar te vliegen?’, stond ik even met mijn mond vol tanden want, ‘euhm, misschien wel ja?’. Hieronder vind je alle redenen waarom een roadtrip toch nog steeds keihard de moeite is!

1. De ongelooflijke vrijheid

Tijdens een roadtrip kom je op plaatsen waar je anders niet zou komen. Het rijden ging deze keer zo vlot dat we beslisten om enkele uren in München te spenderen. Behalve voor het Oktoberfest was ik er nog niet geweest, dus het was een ideale gelegenheid, leuke stad!

München munich stadsbezoek
München, waar standbeelden tot leven komen
sint michaelskirche sint michaelskerk munchen munich
St. Michaelskirche in München

We logeerden de eerste avond in het schattige langlaufdorpje Ruhpolding in Oberbayern, waar we anders nooit van ons leven zouden komen. Supermooi en een aanrader als slaapplaats!

Ruhpolding Gastehaus Staller Oberbayern
We logeerden in Gästehaus Staller in Ruhpolding

Vermits we ook door Slovenië zouden rijden, wilde V. graag de Grotten van Postojna bezoeken. Met een lengte van 20.570 meter is dit de tweede grootste druipsteengrot ter wereld. Sinds vorig jaar is er een nieuw treintje geïnstalleerd, en de marketingcampagne (posters tot in Kroatië, bezoekers uit China en Japan) draait duidelijk op volle toeren. En terecht, de grotten zijn zeer indrukwekkend. Het grottenkasteel van Predjama ligt vlakbij, dus dat moest ik ook zien. Meer details in een volgende blogpost!

Grotten Postojna Kasteel van Predjama Slovenië
De Grotten van Postojna en het Kasteel van Predjama zijn een must see

2. Je kan veel bagage meenemen. Echt héél veel

Als je met kinderen reist, moet je beter opletten, maar als je met twee in een Golf Variant zit, heb je ruimte zat. We namen mee: een klein valiesje voor de eerste twee nachten, een gigantische koffer op wieltjes, een reistas voor onze zwemvliezen en snorkelgerief, twee kampeermatjes (want stranden in Kroatië zijn bezaaid met steentjes en beton) en V. zijn FIETS! Hij wilde gebruik maken van de bergen om te trainen en als liefhebbende vrouw zei ik dus ‘ja pak maar in schat!’

biking BMC zavala kroatie

3. Slapen op je eigen hoofdkussen, zzzzzz…

On top of al die bagage, heb ik last minute mijn eigen hoofdkussen meegenomen. Een beetje thuisgevoel in mijn bed. Amai, ik vond dat keitof!

pag island kroatie croatie travelblog reisblogger

4. Je kan je locaties zorgvuldig uitkiezen

Omdat je niet afhankelijk bent van luchthavens, kan je doorrijden naar de meest afgelegen plekjes, want weet: waar een luchthaven of ferry port is, daar is veel volk. Maak gebruik van Google street view en Google Satellite om een accommodatie te zoeken die wat (of veel) verderaf ligt van de bewoonde wereld. Op het eiland Hvar logeerden wij in Zavala, een zeedorpje in het midden van het eiland, ver van de beide ferryhavens. Volgens Lonely Planet het vermelden niet waard, maar ik vond het er fantastisch. Oordeel vooral zelf 🙂 (#nofilter hé)zavala hvar kroatie croatia travelblog reisblog

5. De auto is ecologischer dan vliegen

En last but not least, de auto is beter voor het milieu dan het vliegtuig. Ja de auto zorgt voor CO2 uitstoot, maar één vliegtuigreis doet eigenlijk al je andere inspanningen voor het milieu teniet. Op de website Zomer zonder vliegen, vind je daar meer info over terug. Nu, ik ben wel de laatste persoon om je te vertellen dat je niet meer zou mogen vliegen, want zelf jaag ik per jaar ook  heel wat kerosine de lucht in. #imverysorryaarde

Hoe ga jij deze zomer op vakantie? Met het vliegtuig of met de auto? Of kies je voor de populaire staycation?

Laat het weten in de comments!

SVRine

x x x

6 thoughts on “5 redenen om in Europa met de auto op reis te gaan

  1. Het is lang geleden dat ik met de auto op vakantie ging. MAAR sinds dit jaar heeft mijn vriend een auto die betrouwbaar is op lange afstanden (dat konden we van de vorige helaas niet meer zeggen). Het lijkt me dus echt heel tof om met de auto op vakantie te gaan. Vooral de vrijheid en dat je onderweg kunt stoppen waar je wilt, zijn de charmes voor mij.

  2. Wij gaan binnen een week naar Slovenië en doen dat met het vliegtuig. Ter plaatse huren we dan wel een auto, omdat we dat de meeste vrije manier van reizen vinden. Met onze eigen auto rijden we niet tot ginder omdat we dan meer tijd verliezen. Eens we het rustiger aan kunnen doen, lijkt het me echter wel een mooie manier van reizen. En je kan inderdaad veel bagage meenemen, dat vind ik een groot pluspunt ;-).

    1. Aaah Slovenië, supertof! Zeker de grotten van Postonja bezoeken dus. En in Ljubliana kan je keilekker eten voor geen geld, dat wordt een topvakantie! 🙂

  3. Afgelopen vakantie ben ik voor het eerst sinds jaren weer (met mijn ouders) met de auto op pad geweest, en ik moet zeggen dat dat ook prima beviel. Alhoewel ik vliegen ook altijd wel lekker vind, vooral gezien dat een stuk sneller gaat.

    1. Hey Ilona, blij dat je genoten hebt van de autoreis! Het vliegtuig gaat inderdaad sneller, maar de vrijheid om te stoppen waar je wil, is toch een mooie meerwaarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.