Editors in het Sportpaleis – een vergelijking met The Killers

editors sportpaleis humo SVRine blog
Foto: Humo

Op zaterdag 17 maart kwamen de Editors voor de 31e keer (!) optreden in België, in een uitverkocht Sportpaleis deze keer. Ik had hen al 2 keer gezien, op het Mainsquare festival in Arras en in Werchter in 2016. Maar mijn collega had tickets, en Studio Brussel maakte zoveel reclame voor het concert in de Academiezaal in Sint-Truiden, dat het toch begon te kriebelen. We volgden die akoestische passage wat mee via Facebook live en waw, dat was mooi!

Waar koop je een ticket voor een uitverkocht concert?

Zaterdagnamiddag keek ik dus eens op Ticketswap (tijdens de ziekteperiode van V. had ik daar zelf succesvol tickets ver-kocht) en er bleken meer dan 50 tickets tweedehands te koop te zijn. Ongelooflijk veel eigenlijk. Dus: de tram op en naar het Sportpaleis! Het is toevallig dat we nog maar 2 weken eerder naar The Killers in datzelfde Sportpaleis gingen kijken, maar het deed me beide concerten wel vergelijken.

The Killers versus Editors : 1-0

The Editors hebben een mak publiek. Een beduidend ouder publiek ook. De 40-ers en 50-ers waren goed vertegenwoordigd, terwijl het bij The Killers eerder 20-ers en 30-ers waren. Bij the Killers stonden de mensen op de tribunes al recht van bij het 3e nummer. Ondanks de dansbare liedjes van Editors duurde het bij hen tot het 3e-láátste nummer, Papillon, eer het publiek rechtveerde. Ik was verbaasd: wat een tamme konijnen.

 

 

 

 

Brandon Flowers versus Tom Smith: 1-0

Tom Smith, ik heb hem altijd al een schatje gevonden. Vermits de Editors in België op handen gedragen worden, en bij Studio Brussel in het bijzonder, had ik een speciale connectie met het publiek verwacht. Maar Tom sprak ons niet aan. Het duurde tot No sound but the wind eer hij een praatje met ons maakte. Geen bindteksten, en terwijl ik die stilte bij The Killers apprecieerde, had Tom het naar mijn mening compleet anders moeten doen. Sorry Tom, maar Brandon deed het beter!

editors sportpaleis concert de morgen
Foto: Wouter Van Vooren – De Morgen

Het oog wil ook wat

Bij The Killers was er veel aandacht besteed aan het decor, de achtergrondfilmpjes en de aankleding van het podium. Daarbij viel het saaie decor van Editors (waren het kapotte autodeuren?) in het complete ‘niets’. Een gemiste kans om de sfeer wat op te drijven!

Mja

De liedjes van de nieuwe cd Violence zijn gewoon niet echt waw. Magazine en Halleluja zijn leuk, van de anderen hoorde ik op YouTube al dat ze me ook live niet zouden bekoren.

Speelt de timing een rol?

Een concert in het weekend, ik vond het een beetje raar, hoewel het eigenlijk een geschenk zou moeten zijn. Een concert op een weekdag is vermoeiend, je moet regelingen treffen om het te combineren met je werk, want mogelijks heb je toch een houten kop de volgende dag. Je moet er geraken, door de file, je moet er echt moeite voor doen. Zorgde dat er voor dat het publiek bij The Killers op dinsdag enkel de grootste enthousiastelingen waren? Zij waren door het dolle heen, applaudisseerden als gekken en zorgden samen voor een feest! Terwijl de sfeer bij The Editors meer aan een koffietafel deed denken.

Editors krijgen een herkansing op TW Classic, zaterdag 14 juli 2018. Heb jij je ticket al?

Liefs,

SVRine

x x x

4 thoughts on “Editors in het Sportpaleis – een vergelijking met The Killers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.