Citytrip naar Berlijn – wat te doen in 48 uur?

Trabant Berlijn Berlin Trabi Brandenburger Tor

Ik had het genoegen op korte tijd twee maal op citytrip te gaan naar de hippe hoofdstad van Duitsland, BERLIJN!

Het was de derde keer dat ik er was, en elke keer is anders! Intussen begin ik er mijn weg te kennen. Ook op het vlak van lekker eten en gezellige restaurantjes scoort Berlijn hoog: goed eten voor een lage prijs. Hierbij enkele ideeën voor je volgende Berlijn-trip! 

Huur een fiets

  • Fietsen kan je huren in je hotel of waar je ze tegenkomst op straat. Prijzen variëren tussen 10 en 12 euro voor een volledige dag. Nadeel is dat je je weg al een beetje moet kennen of vaak moet stoppen om op je kaart te kijken. Of reis gewoon samen met een Berlijn-expert, dat is de makkelijkste optie!

berlijn berlin kanaal canal fietstocht bike biking

Rijden in een Trabant

De ultieme Berlijn-experience: ga rijden in een Trabant! De Trabant is hét symbool van de vroegere DDR, toen er geen geld of mogelijkheden waren om buitenlandse automerken in te voeren. Autofans als we zijn, ging ik op zoek: tijdens mijn research voor een ritje viel ik achterover van de prijzen, maar wij hebben uiteindelijk 2 uur (zelf) kunnen rondrijden voor 80 euro via Trabant Berlin. We hadden de blauwe gekozen, maar deze bleek een platte batterij te hebben! Trabantjes gaven ook vroeger al eens de geest, maar ze zitten technisch zo eenvoudig in mekaar dat de eigenaar het probleem gewoon zelf kon oplossen! We gingen dan maar voor de beige “Trabi” met een groen dak. De rit was superleuk, dat zie je op onze foto bovenaan! Ook het Trabi-museum is een bezoekje waard, dan heb je de hele Trabi-ervaring beleefd!

DDR museum

Het interactieve DDR museum neemt je mee naar de tijd toen Berlijn nog in stukken was verdeeld. Het museum toont het dagelijkse leven van Oost-Duitsland. Je moet natuurlijk ook een kijkje nemen bij de usual suspects: Checkpoint Charlie, Monument van de Holocaust (Holocaust-Mahnmal), Brandenburger Tor, de Reichstag, Under den Linden, de Berliner Dom, Sony Centre, fietsen (of Segway-en…) op Tempelhof,…

berlijn berlin berliner dom

berlijn berlin holocaust monument Mahnmal

RAW Flohmarkt

RAW Flohmarkt is een soort van ‘ruin bar’ in de zomer met veel graffiti zoals in Boedapest. Er zitten nog verborgen pareltjes binnenin het complex zoals een klassieke bar waar ze plots begonnen te lindyhoppen! Je vindt de RAW Flohmarkt aan de stop Berlin Warschauer Strasse van de S-Bahn.

berlijn-raw

Shopping

  • Ampelmann : ken je het schattige mannetje dat in Oost-Duitsland en Oost-Berlijn op de verkeerslichten staat? Er is een heuse keten van winkels dat merchandising verkoopt rond de groene en rode Ampelmann. Van magneten tot sweaters en pasta, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het met een Ampelmann erop!

berlijn berlin ampelmann red green

Markten

  • Op zaterdag vindt de Turkenmarkt plaats aan Maybachufer langs het water. Vanaf metrohalte Kottbusser Tor is het nog vijf minuutjes wandelen. Ik heb er superwarme wollen winterpantoffels gekocht, heerlijk zijn ze! Opwarmen deden  we met een lekkere Braziliaanse stoofpot en een glühwein.

berlijn-turkenmarkt

  • Op zondag vindt de (gigantische!) Mauerparkmarkt plaats in het Mauerpark. Leuke sweaters, bedrukte linnen tassen, kwaliteitsvolle tweedehandskledij, lekker eten, you name it en je vindt het daar!

Food & Drinks

  • Mijn favoriete restaurant is Os Kitchen in Neukölln. Superverse ingrediënten, lekkere hummus en falafel. Perfect voor vegetariërs dus, hoewel de vleeseters ook zeker aan hun trekken komen. Het is “moderne Arabische küchen”, alcohol zal je er dus niet vinden.

berlijn berlin os kitchen neukolln

  • Nadien een drankje in het populaire café Villa Neukölln in de Hermanstrasse. Ga op tijd want in het weekend zit het snel vol.
  • Café Morgenrot op de Kastanienallee is een eigenzinnige plek waar je een zalig veganistisch ontbijtbuffet kan eten met een communistische inslag. Je betaalt rond de 9 euro of meer of minder, ‘afhankelijk van je eigen inkomen’. Heel DDR-style dus!

berlijn-morgenrot

  • Café’s in de Oranienstrasse
  • Mexicaanse streetfood bij NETA, lekkere drankjes en dagschotels bij Rose. Gerechten met Russische inslag bij Gorki Park. Heerlijke verzorgde pitta’s en falafel aan 3 euro vind je op elke hoek van de straat, honger zal je in Berlijn zeker niet lijden!

berlijn berlin neta guacamole mitte mexican food

Berlijn is zo groot dat je je er dagenlang kan bezighouden. Het metronetwerk is zeer uitgebreid en heel efficiënt. Geen paniek als je oriëntatie niet direct vanaf dag goed zit, je kan altijd terugkomen en nog nieuwe dingen ontdekken!

Veel plezier!

SVRine

XXX

berlijn-berliner

2 thoughts on “Citytrip naar Berlijn – wat te doen in 48 uur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.