To Netflix or not to Netflix? …but then there was YOU !

you netflix penn badgley
(Picture: IMDB.com)

To Netflix or not to Netflix, that’s the question!

To Netflix or not to Netflix? That’s the question! In onze omgeving lijken we wel (bijna) de enigen te zijn die geen Netflix hebben. Ik kan dus jammer genoeg (nog) niet meepraten over La Casa de Papel of Narcos. Maar ik voel de nood ook helemaal niet. De gewone tv-zenders zenden ook leuke programma’s uit, whatever some may say. Die neem ik dan op met de ‘all episodes’ functie op de digicorder en kan ik bekijken wanneer ik wil. Ook het gevaar op verslaving is een reden om geen Netflix te nemen. Als ik hoor hoe vrienden urenlang bingewatchen voor het kleine scherm, dan weet ik dat ik zelf ook gevoelig zou zijn om me te laten meeslepen. I’m an easy victim, denk maar aan mijn omgang met geribbelde paprika-chips… ‘Allé nog eentje’ is zo gemakkelijk gezegd. Ik doe dus aan zelfbescherming. Daarnaast hou ik ook wel van het ‘live’ aspect van gewone tv. Een talkshow zoals Gert Late Night die inspeelt op de actualiteit, of het laatavondnieuws vlak voor je gaat slapen, ik vind dat plezant. Ook Russia met Simon Reeve op één is superinteressant.

TV-series die je kan volgen zonder Netflix

 • Zie me graag op één: niet zo bekend denk ik, daarom zet ik het bovenaan. Met onder andere Tine Embrechts. Een serie over de perikelen van een gescheiden gezin, maar dan wat uitvergroot en heel grappig gebracht.
 • Professor T. op één : zó goed gemaakt. En Koen De Bouw is en blijft een fantastisch acteur.
 • Gevoel voor Tumor: had ik gemist op één, maar ben dat nu aan het inhalen op NP03 van Nederland! Amai, wat een mooie reeks. Het kankerproces van een jonge gast heel reëel in beeld gebracht.
 • The Handmaid’s Tale: op Canvas en VRTnu. Hoewel ik er van wist heb ik wat te laat ingepikt. Maar we halen dat nog wel in.  (Thanks but no thanks. Is gebleken dat ik deze reeks veel te ‘hard’ vind en weinig behoefte heb om ze effectief te bekijken. Ik wil nog kunnen slapen ‘s nachts)
 • The Big Bang Theory op Q2: intussen heb ik de meeste afleveringen wel gezien, maar het blijft een ontspannend half uurtje vlak voor je gaat slapen (=> update 2019: Het allerlaatste seizoen hebben we intussen ook gezien, de cirkel is rond! The Big Bang Theory werd tijdens de uitreiking van de échte Nobelprijs voor Fysica bedankt omdat de serie de wetenschap dichter bij de gewone mens heeft gebracht, hoe leuk is dat!)
 • Young Sheldon: een spin-off van de Big Bang Theory waarin we Sheldon bezig zien als uber-intelligent kind. Zo grappig! We ontdekten deze reeks een jaar geleden toen Vali in het ziekenhuis lag. Intussen zenden ze het uit op VIER
 • Lucifer vind je blijkbaar ook op Netflix, maar ook gewoon op VIER
 • Friends zenden ze ook weer uit op VIER, maar vermits ik die al kan meelippen, steek ik er geen tijd meer in. (Sinds december 2019 opnieuw wel, lachen! :-))
 • My brilliant friend of L’amica geniale op Canvas en VRTnu is het volgende dat ik graag zou willen volgen! (update 2019 ==> Tsja, nog steeds niet gebeurd hé De Ryck!)

Maar dan…

We vierden Nieuwjaar in een huisje op het platteland in Roemenië. Dat huisje had Netflix en HBO, woehoe zotjes! En wat je thuis niet hebt, is des te aantrekkelijker hé. Ik zag Matilda van Roald Dahl en The Princess Switch; een onnozele kerstfilm met Vanessa Hudgens die zich afspeelt in ‘Belgravia’. Leuk weetje: de film is zo goedkoop omdat hij in Roemenië is opgenomen (toevallig!) en er een beeld van de Grote Markt van Brussel in verwerkt is, volgens Nieuwsblad.be te koop voor 71,5 euro bij een stock-database! Maar dat is dus eigenlijk een kei-plezante film!

A Christmas Prince: The Royal wedding daarentegen heb ik afgezet. Hoewel die film zéér duidelijk ook in Roemenië werd opgenomen! Het kasteel van Peles komt meermaals in beeld en de kroonprins houdt zijn speech aan het Atheneu in Boekarest!

And then there was…YOU!

Een bekend gezicht in het Netflix-menu trok mijn aandacht. Penn Badgley, Dan uit Gossip Girl, speelt de hoofdrol in YOU. Het begint als een liefdesstory, maar het verhaal krijgt al snel donkere kantjes. De reeks wordt algemeen bejubeld en de enige kritiek die ik las, is ook maar een beetje terecht: het verhaal speelt zich opnieuw af in New York, Badgley speelt opnieuw een booklover, en hij is opnieuw een eenzaat die verliefd wordt op de knappe blonde. Maar daar houdt de vergelijking met Gossip Girl ook wel op. YOU wordt snel een psychologische thriller, eigenlijk meer in de richting van Dexter. Nog zo’n topserie die ik ooit zag op Acht, nu CAZ. Joe Goldberg is ook zo’n lieve leuke man, die wel slechte dingen doet, maar eigenlijk heeft hij daar heel gegronde redenen voor. En de mensen rondom hem komen er eigenlijk niet slechter uit, dus waarom niet hé? Je wordt heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad, en dat zorgt voor heel interessante tv. De aandacht voor details vond ik ook heel leuk: het gebruik en misbruik van social media, het Scrabble-spel (‘Everythingship’, wat een schoon woord is dat), de titels van de boeken die in beeld komen (Dr Jekyll and mister Hyde)… Ik wil terug naar New York en op zoek gaan naar die boekenwinkel van Joe! Mooney’s, do you really exist?

Nu begin ik dus toch te twijfelen of we geen Netflix zouden nemen… Hebben jullie Netflix thuis?

(update 2019: Nog steeds geen Netflix in huis, maar deze week komt het 2e seizoen van YOU op Netflix! Aaargh, hoe gaan we dat oplossen?! :-))

Liefs,

SVRine

x x x

P.S: En dat bingewatchen klopt dus echt he. Tot half 4 blijven plakken omdat je wil verder kijken is goed voor ene keer. Al een geluk dat YOU maar 10 afleveringen telt!

4 thoughts on “To Netflix or not to Netflix? …but then there was YOU !

 1. Moeilijke vraag 🙂 Ik heb al bijna 4 jaar geen tv meer. Tijdens de koude wintermaanden nam ik wel een abo op Netflix voor 2 à 3 maanden en soms kijk ik via VRT Nu of de app van VTM naar iets. Ook Gert Late Night heb ik gevolgd via de website van VIER. Zo eens hersenloos zappen of naar TLC kijken heb ik wel al eens gemist toen ik ziek in de zetel lag maar al bij al mis ik geen tv. Heb toch wel het gevoel dat ik zo enkele uren per week win. Ik keek ook nooit alleen maar naar tv maar was ondertussen in een magazine aan het bladeren of op de ipad aan het surfen. Nu kijk ik bewuster.
  Misschien eens een maandje proberen en zien wat het effect op je leven is? Benieuwd hoe je hey ervaart 🙂

  1. Hey Heidi! Geen tv, ik heb er ook al aan gedacht, maar in de winter zou ik het toch maar moeilijk vinden zonder 🙂 Wil dat zeggen dat je Netflix zo gemakkelijk kan opstarten en stopzetten per maand? Goed om te weten, dankjewel!

   SVRine x x x

 2. Wij hebben een abo op Netflix, maar ik kijk daar eigenlijk zelden naar. Om een bizarre reden vind ik er mijn goesting niet op. Iets met overaanbod en te moeilijk zoeken denk ik 🙂 Het lief kijkt er wel af en toe naar. Maar het is hier vooral handig voor Tuur.

  1. Echt waar?? Da’s verrassend! 🙂 Dan kan ik je YOU zeker aanraden om de goesting terug te vinden! 😉 Staan er zoveel kinderdingen op dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.