Bruxelles ma Belle…

Ik hou van Brussel. Maar een groot deel van de Vlamingen houdt niet van Brussel. Omdat ze er nooit komen, omdat ze het niet kennen, ook al is het vlakbij. Omdat ze er enkel over horen in het kader van aanslagen, files en betogingen. Hoog tijd dus om onze mooie hoofdstad in de kijker te zetten!

We organiseerden een weekendje en logeerden in Hotel Citadines Sainte-Catherine. Ik vond er een kamer (eerder een appartement!) aan een zeer mooi prijsje, en het hotel is supergoed gelegen.We parkeerden in Parking 58  (update: deze parking bestaat jammer genoeg niet meer!), omdat je daar van de tiende verdieping een adembenemend zicht hebt op Brussel. Een goeie start van het weekend!

brussel-parking-58

Dansaert-buurt

We gingen lunchen op het gezellige terras van De Markten, onder de platanen. Zin in vis? Ga voor een rechtstaand hapje en drankje naar de Mer du Nord/Noordzee, op de hoek van het Sint-Katelijneplein en de Sint-Katelijnestraat. Boeken kijken deden we in de Passa Porta, een topwinkel met ook zeer originele wenskaarten.

Wandeling

We wandelden via de Grote Markt, de Koninginnegalerij en het marktje op het Putterijplein naar de Kunstberg langs mijn favoriete Brusselse gebouw; het Instrumentenmuseum in art nouveau-stijl.

brussel-instrumentenmuseum

Via de Grote Zavel (Pierre Marcolini, taartjes van Wittamer!) en de Kleine Zavel liepen we naar het Egmontpark, waar je in de brasserie terechtkan voor een brunch, en heeerlijke taarten!

Marollen

Aan het indrukwekkende Justitiepaleis (jammer genoeg nog steeds in de stellingen) heb je een prachtig 180° uitzicht over de Marollen, je ziet de Basiliek van Koekelberg en zelfs het Atomium. We namen de glazen lift naar een verdieping lager, waar je in de Marollen belandt. Vlak aan de lift bleek een tweede Mer du Nord zijn stekje te hebben gekregen!

p1160001

In de Hoogstraat en Blaasstraat (Rue Blaes) zijn ongelooflijk veel leuke meubelwinkeltjes, ideaal als je op zoek bent naar retro of vintage interieurstukken. Op het Vossenplein vindt elke dag de bekende rommelmarkt plaats.

Terug naar het centrum

Een leuke leidraad zijn de stripmuren die je overal in Brussel tegenkomt. Ze zorgen voor een kleurrijke afwisseling en zijn mooie referenties naar ons Belgisch erfgoed. (ik ben een stripfan, ja!) In de Fontainas-buurt vind je naast leuke bars ook gezellige tweedehands-stripwinkels.

brussel-robbedoes

brussel-bollie-billie

(Boven: foto uit een zéér oude doos)

brussel-cat

Na even goeiedag te zeggen bij Manneken Pis (aan bekend biercafé de Pouchenellenkelder) namen we ons aperitief in de Cirio, het bekende café aan de Beurs dat al sinds 1886 (!) bestaat, met een prachtig art nouveau decor. De half en half, een mengeling van witte wijn en champagne, is het typisch Brusselse drankje waar het huis bekend voor staat.

brussel-leaning

brussel-manneken-peace

We dineerden in Gramm, een vrij nieuw restaurant met een vast menu waar we zes gangen aten aan een zéér schappelijke prijs met een fantastische service. De hele Vlaamsesteenweg is trouwens voorzien van degelijke restaurants, bijvoorbeeld het bekende ‘Les Crustacées’.

brussel-gramm

Eindigen deden we in de Walvis (ook al hadden we het eerst niet door want er staat iets anders op het raam), de zeer bekende trekpleister voor de alternatieve Vlaming in Brussel. Mijn gevraagde amaretto hadden ze niet meer in huis, waarna de ober ergens bij de buren een fles is gaan zoeken, chapeau!

Ook de Sint-Gorikshallen op het gelijknamige plein zijn een bezoekje waard. De bars zitten er ‘s avonds stampvol,  met Mappa Mundo als mijn (Latijns-Amerikaans getinte) favoriet.

The day after

Ontbijten was een belevenis op zich, in het klassieke La Brouette op de Grote Markt, Brusselse wafel en toffe babbel met de ober inclusief! We kregen zelfs een glaasje bubbels van het huis aangeboden.

brussel-la-brouette-2

Voor een koffie in de namiddag of een glaasje wijn aan de bar, is het mooie hotel The Dominican in de Leopoldstraat een heerlijk ontspannende plek.

Vermits we dit weekend maar zo’n 20% van Brussel hebben gezien, kunnen jullie later nog eens een Brussel-post verwachten! Je leest het, het is een stad van mooie plekken en vriendelijke mensen, onze hoofdstad is dus zeker enkele bezoekjes waard! Waarom niet starten met de grote Kerstmarkt in deze tijd van het jaar?

Ga naar onze hoofdstad, geniet ervan en consumeer. Brussel en zijn inwoners kunnen het gebruiken.

Een blogpost over de Koninklijke Serres in Laken in Brussel lees je hier.

Uit in eigen land : de Koninklijke Serres van Laken

Liefs,

SVRine

XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.